Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Pád lobistu Romana Janouška ovplyvní rozvoj Prahy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ani prípadný odchod Janouška z pražskej scény nemusí však priniesť rýchlu zmenu štýlu rozhodovania o rozvoji mesta.

Praha 27. marca (TASR) - Ak terajšia vlna odhalení korupcie oseká chápadlá vplyvných lobistov a úradníkov, bude to mať zásadný vplyv na rozvoj českej metropoly.

Vďaka spojenectvu s Romanom Janouškom a bývalým vedením Prahy mal veľké územia zastavať najmä developér Luděk Sekyra. Jeho plány na prestavbu Smíchova, Žižkova a Rohanského ostrova dostali prvý úder už s príchodom finančnej krízy.

Sekyra financoval projekty úvermi najmä od Českej sporiteľne. Banky museli počas krízy priškrtiť kohútiky a Sekyra preto posúva termíny realizácie. Zároveň sa spolieha na to, že ak kríza pominie a banky budú opäť požičiavať, plánované projekty začne za podpory pražských úradníkov a lobistov realizovať. Podporu potrebuje najmä na zmeny územného plánu a prenájom alebo predaj pozemkov.

Ani prípadný odchod Janouška z pražskej scény nemusí však priniesť rýchlu zmenu štýlu rozhodovania o rozvoji mesta. V niektorých častiach hlavného mesta aj naďalej vládne koalícia ODS a ČSSD z éry exprimátora Pavla Béma.

Roman Janoušek v piatok (23. 3.) narazil v Prahe do auta, ktoré bolo pred ním. Keď s ním vodička chcela prediskutovať nehodu a jej riešenie, Janoušek ju svojím autom prešiel. Z miesta nehody ušiel, ale polícia ho dostihla.

O Janouškovi sa v uplynulých dňoch hovorilo najmä v súvislosti s odpočúvaním telefonických rozhovorov s (bývalým) primátorom Pavlom Bémom a úradníkom magistrátu Petrom Ďuricom. Záznamy potvrdzujú lobistov významný vplyv na pražskú politiku.

Informoval o tom český denník E 15.