Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ŽIGA: Rekordný počet investorov svedčí o podnikateľskom prostredí

Na snímke minister hospodárstva Peter Žiga. Foto: TASR - Marko Erd

Minister hospodárstva na konferencii strany Smer-SD v Nitre povedal, že vláda pripravila viaceré opatrenia, ktorých cieľom je zjednodušiť život firmám a zamestnávateľom.

Nitra 21. októbra (TASR) – Na Slovensko prichádza rekordný počet investorov, vďaka čomu klesá nezamestnanosť a vytvára sa tlak na zvyšovanie reálnych miezd. Uviedol to minister hospodárstva SR Peter Žiga na konferencii strany Smer-SD, ktorá sa konala v sobotu v Nitre. Podľa Žigu záujem investorov dokazuje, že na Slovensku je dobré podnikateľské prostredie.

"Svedčí o tom aj to, že v 50 percentách prichádzajú nové investície. Ďalších 50 percent však predstavujú firmy, ktoré chcú svoje podnikanie na Slovensku rozširovať. To, že u nás máme vhodné podnikateľské prostredie, dokazuje aj príchod takých investorov, akým je Amazon, ktorý prišiel bez akejkoľvek podpory štátu," pripomenul Žiga.

Podľa jeho slov pripravila vláda viaceré opatrenia, ktorých cieľom je zjednodušiť život firmám a zamestnávateľom. Je medzi nimi napríklad aj predĺženie lehoty na prihlásenie zamestnancov, zjednodušenie byrokracie či super odpočet výdavkov na výskum a vývoj. "Plánujeme tiež monitorovať efektivitu zákonov a tie, ktoré sa ukážu ako zbytočné, sa budú rušiť," povedal minister.

Vláda sa chce venovať aj preberaniu rôznych regulácií Európskej únie (EÚ). "Často sa stáva, že sa u nás zavádzajú oveľa prísnejšie pravidlá, ako EÚ stanovuje. Budeme sa týmto problémom zaoberať a usilovať sa o to, aby naše pravidlá neboli ešte komplikovanejšie, ako je to z hľadiska európskej legislatívy potrebné," dodal Žiga.