Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

P. KAŽIMÍR: V Európe sme rešpektovanou krajinou

Minister financií Peter Kažimír Foto: TASR/Pavel Neubauer

Po svojich skúsenostiach z rokovaní eurozóny v uplynulých mesiacoch je Peter Kažimír presvedčený, že napriek súčasnej krízovej situácii k rozpadu zoskupenia nedôjde.

Bratislava 6. januára (TASR) – Vytvorenie dočasného aj trvalého eurovalu a rozhodnutie o tom, že Európa prehĺbi svoju integráciu, dokazujú schopnosť eurozóny meniť sa a prispôsobovať situácii. "Aj keď nemusíme byť v každej fáze spokojní s týmto vývojom, nemôže Európa zotrvať v súčasnom stave. Európa sa buď musí vrátiť naspäť, so všetkými konzekvenciami, ktoré si dnes mnohí ani nevedia predstaviť, alebo musíme ísť dopredu," povedal minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) v rozhovore pre TASR s tým, že zatiaľ nie sú "na stole" témy, ktoré by sme ako krajina potrebovali zásadne odmietnuť.

"Je vidieť, ako sa formujú rôzne tábory menších aj väčších krajín a tieto spojenectvá majú prirodzenú deliacu čiaru vo vzťahu k zodpovednosti. Slovensko rozhodne patrí ku krajinám, ktoré si uvedomujú svoju zodpovednosť a zároveň vyžadujú zodpovednosť aj od iných krajín," zdôraznil šéf rezortu financií. Vďaka tomu je podľa neho Slovensko v Európe rešpektovanou krajinou a ukazuje sa, že keď nastolí svoje požiadavky, ostatní ministri financií sa nimi zaoberajú.

Po svojich skúsenostiach z rokovaní eurozóny v uplynulých mesiacoch je Kažimír presvedčený, že napriek súčasnej krízovej situácii k rozpadu zoskupenia nedôjde. Podľa vlastných slov ani nechce špekulovať o možnosti odchodu niektorého z problematických členov z menovej únie. "Práve takéto zmienky a scenáre vyvolávajú neustálu nedôveru a spochybňovanie jednotlivých členov," upozornil minister financií.

Zároveň pripustil, že by v rámci pravidiel fungovania eurozóny mohla vzniknúť možnosť dobrovoľného odchodu, v súčasnosti však na to pravdepodobne nie je vhodný čas. "Pravidlo sa dá zmeniť vždy, keď vznikne akútna potreba. Dôležité ale je, v akom čase meníte pravidlá, pretože tým vysielate veľmi silný signál. Treba si uvedomiť, že hovoríme o našej spoločnej mene a dôvere v túto menu," podčiarkol.

Vyjednávací proces medzi 18 členmi eurozóny je síce zdĺhavý a bolestivý, podľa Kažimíra však má aj výsledky. "Mechanizmy fungovania eurozóny sú naozaj komplikované, nie je jednoduché dosiahnuť dohodu v 18 krajinách, kde je 18 rôznych politických cyklov. Ale to je niečo, s čím musíme žiť," konštatoval. Pripomenul úspešné prípady pomoci Írsku alebo španielskemu bankovému sektoru, ktoré sa ukázali ako správny krok.