Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

P. KAŽIMÍR: Transakčná daň nesmie znížiť konkurencieschopnosť sektora

Minister financií Peter Kažimír Foto: TASR/Pavel Neubauer

Šéf slovenského rezortu financií spresnil, že krajín, ktoré podporujú zavedenie transakčnej dane je stále 11, tento počet však nemusí byť konečný, lebo v hre je ešte aj Poľsko a Holandsko.

Brusel 22. januára (TASR) - Slovensko sa snaží, aby sa v rámci klubu európskych krajín, ktoré plánujú zaviesť daň z finančných transakcií (FTT), zaviedol taký typ tejto dane, ktorý nezhorší konkurencieschopnosť finančného sektora. Po dnešnom rokovaní ministrov financií EÚ (Ecofin) v Bruseli to vyhlásil minister financií SR Peter Kažimír.

"My sme členom klubu rozšírenej spolupráce a s porozumením sme počúvali výhrady tých krajín, ktoré sa nehlásia do projektu zavádzania dane z finančných transakcií," opísal Kažimír dianie na Ecofine, kde sa Británia, Česká republika, Malta a Luxembursko zdržali hlasovania.

Slovenský minister financií uviedol, že ohľadom FTT musí prijať výhrady niektorých členských krajín EÚ. Podľa jeho názoru by mal tento projekt zostať otvorený a transparentný počas celej jeho prípravy, aby aj ostatné krajiny mali možnosť vnášať svoje pripomienky, prípadne sa doň zapojiť.

"Dnes sa táto daň z hľadiska procesného postupu dostala do ďalšieho kola. Z hľadiska nášho záujmu je stále snaha, aby sme pripravili taký typ dane, ktorý nezhorší konkurencieschopnosť nášho finančného sektora a ani nebude predstavovať nejaké dodatočné zaťaženie, ktoré by sa následne mohlo prenášať na klientov. Voči tomu sa musíme brániť," zdôraznil Kažimír.



Šéf slovenského rezortu financií spresnil, že krajín, ktoré podporujú zavedenie transakčnej dane je stále 11, tento počet však nemusí byť konečný, lebo v hre je ešte aj Poľsko a Holandsko.

Poľsko, ktoré dnes hlasovalo za posilnenie spolupráce v daňovej oblasti, podľa Kažimíra čaká na konkrétnu podobu návrhu, ktorý má vzísť z dielne Európskej komisie. V podobnej situácii je aj Holandsko, keď holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem vyjadril pripravenosť vstúpiť do klubu rozšírenej spolupráce, ale až v momente, keď tento koncept bude spĺňať ich podmienky ohľadom penzijných fondov.