Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

P. Kažimír: SR podporuje návrh strategického smerovania OECD

Peter Kažimír, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Minister financií sa v Paríži stretol s guvernérom Rozvojovej banky Rady Európy (CEB) Rolfom Wenzelom.

Bratislava/Paríž 31. mája (TASR) - Vplyv digitalizácie na globálnu ekonomiku či výhľad na najbližšie obdobie boli témami výročného ministerského zasadnutia (MCM) Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v Paríži, ktorého sa v stredu (30.5.) zúčastnil aj minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Diskusie sa počas zasadnutí ministrov financií venovali globálnej ekonomickej situácii a výhľadu na najbližšie obdobie, potenciálu a rizikám, téme nastavenia a implementácie medzinárodného zdaňovania a témou rokovaní bol aj vplyv digitalizácie ekonomík na daňové politiky a globálnu ekonomiku.

Generálny tajomník OECD Ángel Gurría v Paríži predstavil stratégiu na najbližšie obdobie a navrhol päť prioritných oblastí pre politiky, na ktoré by sa mala OECD zamerať, aby dosiahla čo najväčšiu pridanú hodnotu. Ide o meranie a podporu blahobytu, udržateľnosti a inkluzívnosti, taktiež by sa mali vlády snažiť o obnovu dôvery občanov vo vlády, inštitúcie, podnikateľský sektor a medzinárodné inštitúcie. Ďalšími oblasťami, na ktoré je stratégia zameraná, je produktivita a konkurencieschopnosť, príprava na digitálnu transformáciu, ako aj vytváranie rovnocenných podmienok pre všetkých.

"Slovensko víta a podporuje návrh strategického smerovania OECD a našich spoločných aktivít. S cieľom maximalizovať existujúci know-how a naše analytické kapacity potrebujeme zlepšiť našu vzájomnú spoluprácu, angažovanosť, a tým zvyšovať adresnosť a silu implementácie," uviedol v stanovisku pre médiá Kažimír.

Minister financií sa v Paríži stretol aj s guvernérom Rozvojovej banky Rady Európy (CEB) Rolfom Wenzelom. Na bilaterálnom stretnutí sa hovorilo o spolupráci Slovenska s CEB a nadchádzajúcom výročnom stretnutí riadiacich orgánov banky v Bratislave. Za uplynulých 30 rokov CEB Slovensku poskytla pôžičky vo výške 1,2 miliardy eur.