Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

P. Kažimír: Zaujíma nás Akčný plán EÚ na predchádzanie daňovým únikom

Foto: deutschebank.ge

Podstatou nového balíka opatrení EÚ je podľa ministra financií SR aj zjednocovanie informačných technológií v prípade daňových priznaní a DPH.

Brusel 22. januára (TASR) - Akčný plán Európskej komisie (EK) boja proti daňovým únikom sa do veľkej miery zhoduje s predstavami slovenskej vlády v tejto oblasti, uviedol dnes v Bruseli minister financií SR Peter Kažimír.

Šéf slovenských financií dodal, že na dnešnom zasadnutí ministrov financií EÚ (Ecofin) v Bruseli bola otázka boja proti daňovým únikom silnou témou rokovaní. Eurokomisár pre daňovú politiku Algirdas Šemeta v tejto súvislosti ministrom pripomenul, že daňové úniky v EÚ ročne predstavujú okolo jedného bilióna eur a je v záujme EK, aby sa čo najväčšia časť z týchto zdrojov dostala späť do národných rozpočtov.

"Toto je horúca téma nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Komisia má akčný plán boja proti daňovým únikom, ktorý sa do veľkej miery zhoduje aj s našimi predstavami. Zaujíma nás najmä mechanizmus predchádzania daňovým únikom a dane z pridanej hodnoty," vysvetlil Kažimír.

Podľa jeho slov by Slovensko mohlo bez otáľania reagovať v niektorých oblastiach, kde dochádza k daňovým únikom, najmä pri obchodovaní s obilím, pri ktorom vláda zvažuje ako účinne zareagovať a nájsť spôsob platenia DPH.

"Je to aj odpoveď na výzvu našich domácich analytikov, ktorí správne hovoria, že treba zjednodušiť platbu DPH na Slovensku," spresnil minister.

Kažimír v tejto súvislosti dodal, že EK vychádza v ústrety krokom našej vlády a z celoeurópskeho hľadiska vyjadril nádej, že sa čo najviac daňových opatrení podarí dotiahnuť do konca ešte počas írskeho predsedníctva v EÚ.

Podstatou nového balíka opatrení EÚ je podľa neho aj zjednocovanie informačných technológií v prípade daňových priznaní a DPH. Kažimír pripomenul, že počas minulotýždňovej návštevy komisára Šemetu v Bratislave avizoval záujem slovenskej vlády pripraviť elektronický výkaz DPH, ktorý by mal byť základom toho, že keď sa o rok alebo dva dobudujú informačné systémy, tak by finančná správa sama pripravovala daňové priznania.

"Čiže, nie daňovník, ale na základe údajov od daňovníka by to mala na starosti samotná finančná správa. To je uľahčenie od administratívnych ťažkostí a na druhej strane to štátu dáva viac možností kontrolovať úniky v oblasti DPH, kde máme najväčší problém," priznal Kažimír.

Šéf slovenských financií upozornil, že podvody spojené s výberom DPH sú prítomné všade v Európe, aj napriek tomu, že DPH je najviac harmonizovaná daň zo všetkých, ktoré poznáme.



Kažimír zároveň dodal, že ak má byť boj proti daňovým podvodom a únikom efektívny, je dôležité, aby to bol spoločný a koordinovaný boj na celoeurópskej úrovni. Upozornil, že ak napríklad niektorý štát zavedie opatrenia a nezareaguje na ne aj susedný štát, tak nasleduje protireakcia zo strany tých, ktorí sa živia daňovými únikmi.

Z hľadiska slovenských reálií v tomto smere možno uviesť príklad obchodovania s obilím, repkou či kukuricou, kde sa ťažko kontroluje ich pôvod a tovar možno viackrát prevážať cez hranice s fiktívnym zvyšovaním DPH. Dodal, že Maďarsko zaviedlo opatrenie, podľa ktorého v prípade obilia či kukurice bude DPH zaťažený iba konečný spotrebiteľ. Ak Slovensko nezavedie taký istý systém obrany, tak potom sa podvody z Maďarska budú dostávať na Slovensko.