Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Oslabenie nemeckej ekonomiky sa začína prejavovať aj na trhu práce

Celkovo sa však ukazuje, že trh práce je robustný a je v dobrej kondícii.

Berlín 30. októbra (TASR) - Oslabenie nemeckej ekonomiky sa začína prejavovať aj na trhu práce. Počet Nemcov bez práce v októbri síce v porovnaní so septembrom mierne klesol, ale v medziročnom porovnaní sa zvýšil.

Počet ľudí bez práce v Nemecku sa v októbri 2012 medzimesačne znížil o 35.000 na 2,75 milióna. V porovnaní s vlaňajším októbrom ich počet vzrástol o 16.000, informoval dnes spolkový štatistický úrad. Miera nezamestnanosti zostala na úrovni 6,5 %.

Na jeseň dochádza na trhu práce zvyčajne k oživeniu po letnom poklese. V lete totiž pre dovolenky firmy tradične neprijímajú nových zamestnancov. Tento rok sú však podniky zdržanlivé aj po skončení leta. Na sezónne upravenej báze sa počet Nemcov bez práce v októbri medzimesačne dokonca zvýšil o 20.000.

"Slabší vývoj ekonomiky sa prejavuje na trhu práce," uviedol šéf spolkového úradu práce Frank-Jürgen Weise. "Celkovo sa však ukazuje, že trh práce je robustný a je v dobrej kondícii." Podľa analytika Berenberg Bank Christiana Schulza ani Nemecko nie je imúnne voči dlhovej kríze eurozóny a v najbližších mesiacoch budú z trhu práce prichádzať slabšie čísla.

V septembri sa počet zamestnaných na sezónne upravenej báze medzimesačne znížil o 15.000 na 41,5 milióna. Na neupravenej báze ich počet vzrástol o 208.000.