Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Olli Rehn verí, že eurozóna schváli pomoc Grécku

Olli Rehn Foto: TASR/AP

Eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn nevidí dôvod, prečo by štáty eurozóny nemali byť schopné dospieť k dohode.

Brusel 22. novembra (TASR) - Grécko podniklo všetky potrebné kroky, aby si zabezpečilo vyplatenie ďalšej splátky z úveru a európski ministri financií by mu ju v pondelok 26. novembra mali definitívne schváliť. Cituje dnes agentúra Reuters z vystúpenia eurokomisára pre hospodárske a menové záležitosti Olliho Rehna v Európskom parlamente.

"Verím, že sa všetci zídu v pondelok v Bruseli s potrebnou konštruktívnou náladou," vyhlásil Rehn, ktorý podľa vlastných slov nevidí dôvod, prečo by štáty eurozóny nemali byť schopné dospieť k dohode a odstrániť tak neistotu, ktorá bráni obnoveniu dôvery, a tým aj prílevu investícií a hospodárskeho rastu Grécka.

Ministri financií eurozóny na dvoch predchádzajúcich rokovaniach v uplynulých týždňoch neschválili uvoľnenie finančnej pomoci Grécku, pretože sa nedokázali dohodnúť na opatreniach, ktoré by pomohli stlačiť dlh Atén na udržateľnú úroveň.

Grécky premiér Antonis Samaras na otázku novinárov, či sa neobáva, že jeho krajina nedostane ďalšiu tranžu z úveru odpovedal: "Nie, nemám žiadne obavy, ale každý deň odkladu rozhodnutia predstavuje záťaž pre ekonomiku, pre trhy, a tiež psychiku a národnú hrdosť Grékov."