Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

OECD oceňuje spoluprácu v boji proti korupcii a podvodom vo fondoch

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu (Smer-SD) Richard Raši. Foto: TASR/Jakub Kotian

Závery projektu budú súčasťou národnej stratégie, ktorá bude obsahovať aj akčný plán s konkrétnymi opatreniami pre budúce programové obdobie po roku 2020.

Bratislava 19. marca (TASR) – Ročnú spoluprácu s Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII), ktorej cieľom je bojovať proti korupcii a podvodom v európskych štrukturálnych a investičných fondoch na Slovensku, ocenila Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Médiá o tom v utorok informoval úrad.

Generálna riaditeľka Centrálneho koordinačného orgánu Denisa Žiláková vystúpila v utorok v Paríži a prezentovala spoločný projekt ako príklad dobrej praxe pre všetky ostatné členské štáty OECD. "Projekt je dôkazom zlepšovania systémového prístupu v tak spoločensky sledovanej téme, akou bezpochyby korupcia je, prostredníctvom odbornej spolupráce s prestížnou medzinárodnou organizáciou," uviedla Žiláková.

ÚPVII v priebehu roka zorganizoval tri expertné stretnutia, na ktorých sa odborníci z OECD oboznámili s procesmi pri implementácii eurofondov. Cieľom projektu s OECD je zlepšenie procesov riadenia rizík, ktoré v budúcnosti pomôžu zlepšiť postavenie Slovenska v medzinárodných indexoch vnímania korupcie. "Výsledky našej spolupráce s OECD sú veľmi pozitívne. Samotná OECD pokladá náš spoločný projekt za príklad úspešnej spolupráce, ktorý môže byť inšpiráciou aj pre ďalšie krajiny," uviedol vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD). Ten odštartoval projekt minulý rok v máji, kedy podpísal so zástupkyňou generálneho tajomníka OECD Mari Kiviniemiovou Deklaráciu o spolupráci v boji proti korupcii a podvodom.

Závery projektu budú súčasťou národnej stratégie, ktorá bude obsahovať aj akčný plán s konkrétnymi opatreniami pre budúce programové obdobie po roku 2020, uzatvára úrad.