Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Odstavenie reaktorov spôsobilo Kansai Electric stratu 99,5 mld. jenov

Pohľad na poškodenú jadrovú elektráreň Fukušima v Okumamači na severe Japonska. Foto: TASR/AP

Firma kontroluje celkovo 11 reaktorov, po havárii Fukušimy ich ale musela odstaviť. Po súhlase vlády z polovice júna spustila v minulých týždňoch do prevádzky dva reaktory elektrárne Ói.

Tokio 30. júla (TASR) - Japonská spoločnosť Kansai Electric Power, jedna z najväčších energetických firiem v Japonsku, oznámila dnes za 1. štvrťrok finančného roka 2012/2013 (apríl-jún) čistú stratu 99,5 miliardy jenov (1,03 miliardy eur).

Dôvodom sú rastúce náklady na nákup palív po odstavení jadrových elektrární v dôsledku havárie elektrárne Fukušima po zemetrasení v marci minulého roka.

Na porovnanie, spoločnosť so sídlom v Osake zaznamenala v rovnakom období predchádzajúceho roka ešte čistý zisk 34,5 miliardy jenov. Firma zároveň zaevidovala v 1. kvartáli finančného roka 2012/2013 prevádzkovú stratu 140,5 miliardy jenov, zatiaľ čo za rovnaké obdobie predchádzajúceho roka mala prevádzkový zisk 57,4 miliardy jenov. Tržby mierne vzrástli o 0,1 % na 648,3 miliardy jenov.

Za celý finančný rok 2011/2012, ktorý sa skončil v marci, zaznamenala Kansai Electric čistú stratu 242,3 miliardy jenov. Bola to najväčšia ročná strata spoločnosti v jej histórii.

Firma kontroluje celkovo 11 reaktorov, po havárii Fukušimy ich ale musela odstaviť. Po súhlase vlády z polovice júna spustila v minulých týždňoch do prevádzky dva reaktory elektrárne Ói na pobreží Japonského mora. Urobila tak napriek varovaniu seizmológov, že elektráreň sa nachádza v oblasti zlomových línií. Cez víkend proti spusteniu reaktorov protestovali v Tokiu desaťtisíce ľudí.

Firma zatiaľ odmieta zverejniť odhad výsledkov za terajší finančný rok, keďže zatiaľ nie je jasné, kedy bude môcť opätovne spustiť do prevádzky aj ostatné odstavené reaktory.