Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Odbory v nemeckom stavebníctve zvolávajú na budúci týždeň štrajky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Odbory požadujú zvýšenie miezd a ďalšie výhody v rámci viaznucich rokovaní so zamestnávateľmi.

Frankfurt 10. mája (TASR) - Odbory v nemeckom stavebníctve vyzvali na štrajky, ktoré sa začnú v pondelok (13. 5.) v spolkovej krajine Dolné Sasko na severozápade krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvolala na piatkové vyhlásenie odborového zväzu IG BAU.

Ďalšie štrajky sa budú konať od utorka (14. 5.) v rôznych častiach krajiny, uviedol hovorca odborového zväzu, ktorý zastupuje približne 930.000 pracovníkov v stavebníctve.

Odbory požadujú zvýšenie miezd a ďalšie výhody v rámci viaznucich rokovaní so zamestnávateľmi. Štrajkovať sa začne podľa odborov v Dolnom Saku, pretože tamojšie stavebné firmy odmietli návrh na riešenie mzdového sporu, ktorý vzišiel z arbitrážneho konania. Hlavné protestné zhromaždenie sa uskutoční v meste Osnabrück.

Zväz nemeckého stavebného priemyslu (HBD) v piatok ohlásené štrajky kritizoval. "Pre naše spoločnosti znamená každý deň, keď sa nestavia, hospodárske škody v už aj tak neistej situácii, najmä v bytovej výstavbe," povedal výkonný riaditeľ zväzu Tim-Oliver Müller.

Stavebníctvo jej jedným z najväčších zamestnávateľov v Nemecku a dôležitým pilierom tamojšej ekonomiky. V roku 2023 dosiahlo odvetvie tržby v celkovej výške približne 162 miliárd eur.