Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Odborári DPMP ohlásili na 26. mája celodenný ostrý štrajk

V piatok (23.5.) by mali odborári a predstavenstvo rokovať ešte raz a z výsledku tohto rokovania vyplynie, či sa ohlásený ostrý štrajk skutočne uskutoční.

Prešov 19. mája (TASR) – Zamestnanci Dopravného podniku mesta Prešov dnes neprijali návrh predstavenstva spoločnosti o navýšení ich platov o 12 centov na hodinu. Zároveň sa odborári dohodli na celodennom ostrom štrajku, ktorý by sa mal uskutočniť v pondelok 26. mája od 4.30 h.

Podľa predsedu odborovej organizácie DPMP Milana Gálla štrajkovú pohotovosť už podporuje takmer 80 % zamestnancov a na dnešnom stretnutí všetci prejavili vôľu vstúpiť do štrajku nielen na všetkých spojoch, ale aj na pracoviskách. „Zamestnanci, ktorí na zmenách nastúpia do práce, nebudú pracovať, budú štrajkovať na pracoviskách. Autobusy zostanú v garážach,“ povedal.

V piatok (23.5.) by mali odborári a predstavenstvo rokovať ešte raz a z výsledku tohto rokovania vyplynie, či sa ohlásený ostrý štrajk skutočne uskutoční. Zamestnanci totiž požadujú zvýšenie hodinovej mzdy o 20 centov. Predsedníčka Predstavenstva DPMP Štefánia Andraščíková však aj dnes poznamenala, že rokovať chcú, no priestor na ďalšie zvyšovanie miezd vidí len veľmi malý. Podľa jej slov ani 12 centov, ktoré už zamestnancom ponúkli, nie je schválených v mestskom rozpočte a rozhodnúť o nich budú musieť v konečnom dôsledku poslanci zastupiteľstva.

Odborári DPMP sú v štrajkovej pohotovosti už približne dva týždne. Podnik má 300 zamestnancov a z toho 170 vodičov. Priemerný plat zamestnancov je 850 eur brutto. Naposledy boli zamestnanci DPMP v štrajkovej pohotovosti v roku 2012, kedy sa s predstavenstvom dohodli aj na navýšení platov. Ostrý hodinový štrajk naposledy absolvovali v roku 2011. Celodenný štrajk v Prešove podľa Gálla ešte nebol.