Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Nemeckí odborári vybojovali nárast platov v štátnej sfére

Členovia nemeckej odborovej organizácie ver.di. Foto: TASR/AP

Dva milióny nemeckých štátnych zamestnancov sa dočká počas dvoch rokov zvýšenia miezd o 6,3%. Odborári dosiahli síce menej, ako požadovali. Ale je to oveľa viac, ako zamestnávatelia pôvodne ponúkali.

Berlín 31. marca (TASR) - Dva milióny nemeckých štátnych zamestnancov sa dočkajú počas dvoch rokov postupného zvýšenia miezd o 6,3 percenta. Vyplýva to z dohody, ktorú odborári dosiahli v dnešných skorých ranných hodinách po sérii štrajkov počas uplynulých troch týždňov a maratónu rokovaní.

Predseda odborového zväzu ver.di Frank Bsirke dnes nad ránom v Postupimi uvítal dohodu, ktorá podľa neho umožní "trvalé" zvýšenie reálnych miezd počas najbližších dvoch rokov.

Odborári dosiahli menej, ako požadovali. Ver.di pýtal pôvodne 6,5-percentné zvýšenie miezd už tento rok. Zväz zastupuje širokú sféru zamestnancov štátneho sektoru od federálnej až po komunálnu úroveň, od smetiarov cez dodávateľov služieb až po učiteľov.

Dostali však oveľa viac, ako 3,3-percenta počas dvoch rokov, ktoré zamestnávatelia pôvodne ponúkali. Ver.di pôvodnú ponuku odmietol a vystupňoval kampaň varovných štrajkov, aby pred rokovaniami, ktoré sa začali v stredu, vystupňoval nátlak.

Zväz informoval, že dohoda zahŕňa pôvodné 3,5-percentné zvýšenie miezd spätne od 1. marca, po ktorom budú nasledovať v roku 2013 zvýšenia o 1,4-percenta od 1. januára a znova o rovnaké percento od 1. augusta.