Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Od februára 2020 sa začne predávať 365-dňová diaľničná známka

Na archívnej snímke Árpád Érsek. Foto: TASR Pavol Zachar

Rezort dopravy sa podľa Érsekových slov stotožnil s poslaneckým návrhom Irén Sárközy a podnikne kroky, aby mohol byť tento typ diaľničnej známky zavedený do praxe.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Vodiči budú môcť od februára 2020 využiť nový typ diaľničnej známky. K existujúcej ročnej, mesačnej a 10-dňovej známke pribudne aj známka platná 365 dní. Jej cena bude stanovená rovnako ako pri ročnej známke na 50 eur. Oznámili to v utorok na brífingu minister dopravy a výstavby (MDV) SR Árpád Érsek a poslankyňa Národnej rady SR Irén Sárközy (obaja Most-Híd).

Rezort dopravy sa podľa Érsekových slov stotožnil s poslaneckým návrhom Irén Sárközy a podnikne kroky, aby mohol byť tento typ diaľničnej známky zavedený do praxe.



Dodatočná, 365-dňová diaľničná známka, je podľa ministra dopravy predovšetkým pre ľudí, korí si kúpia auto počas roka a chystajú sa intenzívne využívať diaľnice a rýchlostné cesty. Vodiči, ktorí sa rozhodnú využiť ročnú kalendárnu známku, budú mať aj naďalej možnosť využívať ju 13 mesiacov s jednoducho zapamätateľným dátumom, kedy si ju treba obnoviť.

Érsek pripomenul, že v roku 2019 si prvýkrát od spustenia elektronickej diaľničnej známky viac ako polovica vodičov kúpila diaľničnú známku elektronicky, a nie na čerpacích staniciach. To je podľa rezortu dopravy jeden zo základných predpokladov, aby ľudia korektne vyplnili svoje kontaktné údaje a mohli byť automaticky upozornení na blížiaci sa koniec jej platnosti.