Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Objednávky na trvanlivé priemyselné výrobky z USA v marci vzrástli

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Prispelo k tomu najmä oživenie nestáleho dopytu po dopravných zariadeniach.

Washington 24. apríla (TASR) - Objednávky na trvanlivé priemyselné výrobky z USA sa v marci zvýšili o niečo viac, ako ekonómovia odhadovali. Prispelo k tomu najmä oživenie nestáleho dopytu po dopravných zariadeniach. Vyplýva to z údajov, ktoré v stredu zverejnilo americké ministerstvo obchodu. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Podľa najnovších údajov sa nové objednávky na tovar dlhodobej spotreby v USA v marci 2024 zvýšili o 2,6 % oproti februáru, keď po revízii smerom nadol medzimesačne vzrástli o 0,7 %. Ekonómovia pritom očakávali, že sa rast objednávok na americké trvanlivé výrobky v marci zrýchli na 2,3 % z pôvodných 1,3 % vo februári pri predbežnom odhade.

Marcové medzimesačné tempo rastu objednávok na trvanlivé výrobky je najväčšie od vlaňajšieho novembra. Prispelo k tomu najmä oživenie dopytu po dopravných zariadeniach (7,7 % oproti 1,8 % vo februári), pričom objednávky v kategórii motorových vozidiel sa zvýšili o 2,1 %, civilných lietadiel o 30,6 % a vojenských lietadiel o 2,8 %.

Bez započítania objednávok na dopravné zariadenia sa dopyt po tovaroch dlhodobej spotreby v marci zvýšili o 0,2 % po tom, ako vo februári vzrástol o 0,1 %. Tento výsledok zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí predpovedali nárast týchto objednávok v marci o 0,3 %.

Ministerstvo tiež uviedlo, že ostro sledované objednávky na tzv. kapitálové tovary bez vojenskej techniky, ktoré sú ukazovateľom podnikových výdavkov, v marci vzrástli o 0,2 % po revidovanom zvýšení o 0,4 % vo februári.