Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Objednávky na americké výrobky v októbri prudko klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Ministerstvo v pondelok uviedlo, že priemyselné objednávky v USA klesli v októbri o 3,6 % po septembrovom nadol revidovanom raste o 2,3 %.

Washington 4. decembra (TASR) - Objednávky na americké priemyselné výrobky zaznamenali v októbri prudký pokles a prekonali očakávania trhov. Dôvodom boli najmä objednávky na tovary dlhodobej spotreby a v rámci nich na dopravné zariadenia. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil najnovšie údaje amerického ministerstva obchodu.

Ministerstvo v pondelok uviedlo, že priemyselné objednávky v USA klesli v októbri o 3,6 % po septembrovom nadol revidovanom raste o 2,3 %. Ekonómovia očakávali, že objednávky klesnú o 2,6 %, pritom vychádzali z pôvodných septembrových údajov, ktoré poukazovali na zvýšenie objednávok o 2,8 %.

Dôvodom sú najmä objednávky na tovary dlhodobej spotreby, ktoré v októbri klesli o 5,4 %. Na porovnanie, v septembri zaznamenali 4-percentný rast. V rámci tejto kategórie klesli najmä objednávky na dopravné zariadenia, pričom pokles dosiahol 14,7 %.

Pokles, aj keď miernejší, zaznamenali aj objednávky na tovary krátkodobej potreby. Klesli o 1,9 % po tom, ako v septembri vzrástli o 0,6 %.