Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Obchodný deficit USA v máji klesol výraznejšie, než sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR - AP

Pod výraznejší pokles sa veľkou mierou podpísal výrazný pokles dovozu. Klesol síce aj vývoz, avšak v omnoho menšej miere.

Washington 6. júla (TASR) - Obchodný deficit USA zaznamenal v máji pokles, pričom rozsah poklesu bol výraznejší, než sa očakávalo. K lepším než očakávaným výsledkom prispel vývoj v dovoze, ktorý klesol omnoho výraznejšie než objem vývozu. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje amerického ministerstva obchodu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

Obchodný schodok Spojených štátov dosiahol v máji 69 miliárd USD (63,42 miliardy eur). V apríli predstavoval 74,4 miliardy USD, čo predstavuje revíziu mierne smerom nadol. Ekonómovia počítali s poklesom schodku na 69,8 miliardy USD, pričom vychádzali z pôvodne udávanej hodnoty za apríl 74,6 miliardy USD.

Pod výraznejší pokles sa veľkou mierou podpísal výrazný pokles dovozu. Klesol síce aj vývoz, avšak v omnoho menšej miere.

Hodnota dovozu klesla o 2,3 % na 316,1 miliardy USD, čo predstavuje najnižšiu hodnotu importu od decembra 2021. Hodnota dovozu iba tovarov klesla o 2,7 % na 256,1 miliardy USD, čo je zasa najnižšia hodnota od septembra 2021. Pokles zaznamenal dovoz ropy, ako aj potravín. Napríklad dovoz ropy klesol najvýraznejšie od augusta 2021.

Hodnota exportu klesla iba o 0,8 % na 247,1 miliardy USD. Vývoz iba tovarov dosiahol 164,8 miliardy USD, čo predstavuje pokles o 1,5 %. Výrazne sa znížil export potravín, ktorý zaznamenal najnižšiu úroveň za takmer dva roky. Vývoz ropy klesol na najnižšiu hodnotu od decembra 2021.

(1 EUR = 1,0879 USD)