Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

D. Křetínský a P. Tkáč zvyšujú podiel v obchodnom reťazci Metro

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spoločnosť EP Global Commerce (EPGC) II, ktorú nepriamo vlastnia Křetínský a Tkáč, podpísala so spoločnosťou Ceconomy dohodu o kúpe podielu vo firme Metro AG.

Bratislava/Praha 20. septembra (TASR) - Daniel Křetínský a Patrik Tkáč zvyšujú podiel v nemeckom obchodnom reťazci Metro. Približne deväťpercentný podiel v nemeckej firme im predá spoločnosť Ceconomy. Obe strany sa dohodli, že cenu transakcie nezverejnia.

Spoločnosť EP Global Commerce (EPGC) II, ktorú nepriamo vlastnia Křetínský a Tkáč, podpísala so spoločnosťou Ceconomy dohodu o kúpe podielu vo firme Metro AG. Transakcia je rozdelená na etapy, keď v prvej fáze získa EPGC II asi 3,6 % podiel.

EPGC II sa tiež dohodla na opčnej schéme, ktorá jej umožní získať ďalších 5,4 % spoločnosti Metro. Opcie môžu byť uplatnené do deviatich mesiacov.

Dokončenie transakcie závisí od súhlasu nemeckého spolkového protimonopolného úradu. Ceconomy potom zostane približne jednopercentný podiel v Metre. Ten bude z daňových dôvodov držať minimálne do 30. septembra 2023.

"Na základe tejto akvizície v spojení s predchádzajúcou transakciou medzi Haniel Group a EP Global Commerce GmbH (EPGC I) sme sa stali strategickým investorom vo firme Metro AG. Veľmi si to vážime. Chceli by sme sa poďakovať predstaviteľom spoločnosti Ceconomy za to, že si nás vybrali ako svojich partnerov pre túto transakciu a za veľmi profesionálny a konštruktívny priebeh našich rokovaní," uviedol Křetínský, spolumajiteľ EPGC.

EP Global Commerce uviedla, že v súvislosti s nadobudnutím podielu Ceconomy v Metre zvolila cestu opčných schém, pretože poskytuje flexibilitu v oblasti konečnej veľkosti budúceho podielu v spoločnosti.

Vrátane akcií už skôr získaných od spoločnosti Haniel Group budú Křetínský a Tkáč nepriamo vlastniť približne 10,9 % spoločnosti Metro AG (po uzatvorení oboch transakcií, ktoré je podmienené schválením zo strany protimonopolných orgánov).

V spoločnosti EP Global Commerce vlastní Křetínský 53 % a Tkáč zvyšných 47 %. Křetínský je hlavným akcionárom a generálnym riaditeľom spoločnosti Energetický a priemyselný holding (EPH). Tkáč patrí k zakladateľom a spoluvlastníkom investičnej skupiny J&T, ktorá podniká najmä na Slovensku a v Česku.

EPGC I, sesterská spoločnosť EPGC II (nepriamo vlastnená Tkáčom a Křetínským), má už možnosť uplatniť nákupnú opciu až do výšky približne 15,2 % akcií Metro AG vo vlastníctve firmy Haniel Group. V kombinácii s opčnou schémou na približne 5,4 % podiel spoločnosti Ceconomy v Metre majú spoločnosti EPGC I a EPGC II flexibilnú možnosť zvýšiť svoj podiel v spoločnosti Metro tak, aby buď presiahli hodnotu 30 % hlasovacích práv, alebo zostali mierne pod touto hranicou.