Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

O návrate k starému daňovému systému sa má rozhodnúť v pondelok

Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

Tvrdí to budúci minister financií Peter Kažimír. Problémy vo finančnej správe sú tak prvá vec , ktorú bude musieť Kažimír akútne riešiť.

Bratislava/Banská Bystrica 30. marca (TASR) - Prvá vec, ktorú bude musieť budúci minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) akútne riešiť, sú problémy vo Finančnej správe (FS) SR. V situácii, keď nefunguje nový informačný systém, prebieha testovanie možnosti návratu k pôvodnému daňovému informačnému systému od firmy Novitech. O jeho opätovnom nasadení by sa pritom podľa Kažimíra malo rozhodnúť už budúci týždeň v pondelok (2.4.).

"Dnes to vnímam tak, že príjmy štátneho rozpočtu sú ohrozené. Samozrejme musím pripustiť, že táto situácia sa nedá zmeniť zo dňa na deň, a to práve kvôli situácii vo vnútri Finančnej správy. To nie je len o IT systémoch, ale aj o atmosfére, ktorá panuje v tejto inštitúcii," zdôraznil po dnešnom rokovaní predsedníctva Smeru-SD v Banskej Bystrici Kažimír. Podľa vlastných slov potrebuje do vedenia tejto inštitúcie nominovať ľudí, ktorí si získajú dôveru zamestnancov.

Kažimír by mal na stoličku šéfa rezortu financií zasadnúť 4. apríla, kedy má prezident SR Ivan Gašparovič vymenovať novú vládu pod vedením Roberta Fica (Smer-SD). Následne sa stretne s poverenou prezidentkou FS SR Máriou Machovou, ktorej zodpovednosť za súčasný stav je podľa neho limitovaná, keďže "naskočila na rozbehnutý vlak".

"Čakajú nás rozhovory o tom, ako ďalej v najbližších dňoch a týždňoch. Ide o to, aby sme dostali situáciu v informačných systémoch pod kontrolu, aby bolo úplne jasné, či by návrat k systému firmy Novitech zabezpečil návrat k bežnej prevádzke," priblížil budúci minister financií. Napriek súčasným problémom vyzdvihol význam projektu UNITAS, teda zjednotenia výberu daní, ciel a odvodov, ktorý priebežne pripravovali viaceré vlády. "Cieľom projektu je lepšia komunikácia s daňovníkmi a lepší výber daní," vysvetlil.

Zlepšenie výberu daní považuje Kažimír za jednu z priorít. V tejto súvislosti avizoval, že spolu s ministrami vnútra a spravodlivosti v čo najkratšej dobe pripravia "jasný a veľmi rázny" balík legislatívy, ktorá bude viesť k tomuto cieľu.

V priebehu dnešného dňa by mal o výsledkoch testovania starého daňového systému diskutovať monitorovací výbor zložený z bývalých aj terajších poslancov Národnej rady (NR) SR. "Ja to viem len z médií, že tie testovania dopadli relatívne dobre a zrejme ten systém je pripravený na nasadenie. Keď sa oboznámim so všetkými detailmi situácie, prijmem rýchlo jednoznačné rozhodnutia a nebudem to odkladať," dodal Kažimír.