Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Novým odborom v Duálnej akadémii v Bratislave bude odborný informatik

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Duálna akadémia sa tak stane prvou strednou školou na Slovensku, kde sa bude tento študijný odbor vyučovať.

Bratislava 9. decembra (TASR) – Napredovanie automatizácie a nástup robotov v rámci štvrtej etapy priemyselnej etapy známej aj ako Priemysel 4.0 si vyžaduje aj prípravu nového typu odborníkov, ktorí majú rekvalifikáciu aj v oblasti informačných technológií. Ako uviedol pre TASR Ľubomír Kyseľ, riaditeľ Súkromnej strednej odbornej školy automobilovej v Bratislave, ktorú prevádzkuje Duálna akadémia, v školskom roku 2019/2020 plánujú otvoriť nový študijný odbor – odborný informatik.

Duálna akadémia sa tak stane prvou strednou školou na Slovensku, kde sa bude tento študijný odbor vyučovať. Pôjde o štvorročný maturitný študijný odbor. "Zameraný bude na robotizáciu a automatizáciu. Snažíme sa, aby ľudia s robotmi vedeli zaobchádzať. Vytvárame tu akýsi virtuálny duálny vzťah medzi žiakom a robotom," povedal Kyseľ. Záujem o absolventov tohto odboru prejavil aj Slovnaft spolu s jeho dcérskymi spoločnosťami, pre TASR to potvrdila Lucia Polcová zo Slovnaftu.

Okrem toho by mal od nového školského roka v akadémii pribudnúť aj nový trojročný učebný odbor skladový operátor. "Študenti by sa tu naučili niečo o svete logistiky, je to, samozrejme, spojené aj s praxou. Všetky podmienky, ktoré duálne vzdelávanie študentom akadémia ponúka, budú dodržané," povedala pre TASR Klaudia Višňovská, koordinátorka operatívy v spoločnosti DHL. Podotkla, že so študentmi sa podpisuje zmluva a po ukončení štúdia im bude automaticky ponúknutá pracovná ponuka v spoločnosti.

"Rovnako budú študenti vykonávať prax u nás vo firme," uviedla s tým, že takýmto spôsobom sa snažia vychovávať mladých ľudí už od začiatku. "Aby to boli ľudia, ktorí keď k nám nastúpia, budú vedieť do čoho idú a budú vedieť pracovať. Pre nás to budú hotoví ľudia," dodala. Študenti budú môcť po ukončení učebného odboru absolvovať aj dvojročné nadstavbové štúdium.