Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Nový úsek diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec už slúži motoristom

Na snímke novootvorený úsek diaľnice D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec 21. decembra 2020. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Šesťkilometrový obchvat Čadce skráti v dopravnej špičke čas jazdy cez Kysuce o 30 minút. 

Čadca 21. decembra (TASR) - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v pondelok odovzdala motoristom nový úsek diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec. Šesťkilometrový obchvat Čadce skráti v dopravnej špičke čas jazdy cez Kysuce o 30 minút. TASR o tom informovala vedúca oddelenia masmediálnej komunikácie spoločnosti Eva Žgravčáková.

"Veríme, že motoristi aj obyvatelia regiónu ocenia nový úsek a že im bude dobre slúžiť. My pokračujeme ďalej v príprave zvyšných úsekov na ťahu D3," uviedol hovorca ministerstva dopravy a výstavby Ivan Rudolf.



Výstavba 5673 metrov dlhého úseku sa začala koncom roka 2016. Na jeho realizácii sa podieľali stavebné firmy Strabag, Porr a Hochtief. "Novootvorený úsek diaľnice D3 je súčasťou európskeho multimodálneho koridoru. Zmluvná cena za stavbu, spolufinancovanú Európskou úniou, predstavuje 239 miliónov eur bez DPH," doplnila Žgravčáková.
Na snímke novootvorený úsek diaľnice D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec 21. decembra 2020.
Foto: TASR - Erika Ďurčová

Sprevádzkovaním diaľnice D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec príde k odľahčeniu cesty I/11 v intraviláne mesta o tranzitnú dopravu s intenzitou na úrovni zhruba 12.000 až 14.000 vozidiel denne. Okolo 35 percent z nich bude tvoriť nákladná doprava. "Výskumný ústav dopravný odhaduje, že v severnej časti mesta poklesnú dopravné intenzity na zhruba 4000 vozidiel za deň z pôvodného celkového objemu dopravy na úrovni okolo 17.000 vozidiel," konkretizovala Žgravčáková. Obyvateľom Čadce, ale aj širšieho okolia to podľa nej prinesie značné odbremenenie od negatívnych sprievodných javov dopravy, hluku, exhalátov a dopravnej nehodovosti.