Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

NOVÝ FENOMÉN: Odpad z obalov pri on-line nákupoch sa každý rok zvyšuje

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

On-line nakupovanie vygeneruje ročne viac ako 7000 ton odpadu. Presnejšie, v prípade Írska je to 7550 ton obalového odpadu, z toho tri štvrtiny tvoria kartónové škatule.

Dublin 25. novembra (TASR) - Internetové obchody si získavajú čoraz väčšiu popularitu na celom svete. Veď kto by neuprednostnil nákup z pohodlia domova pred návštevou kamennej predajne a čakaním v rade pri pokladni. Ale tento nový fenomén má aj svoje tienisté stránky. A jednu z nich predstavuje množstvo odpadu.

Podľa najnovšej správy írskej spoločnosti Repak, len v tejto krajine množstvo odpadu z obalov, ktoré používajú on-line obchody pri odosielaní tovaru zákazníkom, každý rok narastie o vyše 25 %.

Repak tvrdí, že on-line nakupovanie vygeneruje ročne viac ako 7000 ton odpadu. Presnejšie, v prípade Írska je to 7550 ton obalového odpadu, z toho tri štvrtiny tvoria kartónové škatule.

To sa rovná množstvu odpadu, ktorý za rok vyprodukuje mesto so 16.000 obyvateľmi. A odpad z obalov sa každoročne zvýši o 28 %.

Spoločnosť Repak v správe tiež upozorňuje, že veľkí maloobchodníci z krajín mimo Írska sa pritom snažia využiť právnu medzeru a vyhnúť sa plateniu príspevkov na recykláciu obalov, ktoré dodávajú írskym domácnostiam. Na druhej strane, členovia Repak zaplatia ročne 500.000 eur na recykláciu a likvidáciu obalov.

Seamus Clancy, riaditeľ Repak, to označil za zvýhodnenie zahraničných internetových predajcov a zneužitie írskeho recyklačného systému. A vyzval príslušné ministerstvo aj agentúru na ochranu životného prostredia, aby na to reagovali.

Tento víkend pritom internetové obchody na celom svete ponúkajú veľké zľavy v súvislosti s tzv. Čiernym piatkom. Inšpirovali sa v USA, kde vždy v posledný novembrový piatok po Dni vďakyvzdania (Black Friday), štartuje vianočná nákupná sezóna.