Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nové pravidlá EÚ posilnia práva poistencov a obetí dopravných nehôd

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nový návrh EK zabezpečí, aby obete dopravných nehôd dostali plné odškodnenie, na ktoré majú nárok, aj vtedy, keď je poisťovateľ insolventný.

Brusel 24. mája (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok navrhla posilniť pravidlá EÚ v oblasti poistenia motorových vozidiel. Cieľom je lepšie chrániť obete dopravných nehôd a posilniť práva poistených osôb.

Nový návrh EK zabezpečí, aby obete dopravných nehôd dostali plné odškodnenie, na ktoré majú nárok, aj vtedy, keď je poisťovateľ insolventný. Zároveň zabezpečí, aby sa s osobami, ktoré majú poistné nároky z minulosti v inom členskom štáte EÚ, zaobchádzalo rovnako ako s domácimi poistencami a aby tieto osoby mohli profitovať z lepších poistných podmienok.

Je to dobrá správa pre tých, ktorí využívajú mobilitu práce v EÚ. V praxi to znamená, že ak sa niekto presťahuje za hranice svojho domovského štátu a v inom členskom štáte EÚ si zaobstará poistenie motorového vozidla, s jeho "históriou poistných nárokov" sa bude zaobchádzať rovnako ako v prípade domácich spotrebiteľov. Podľa slov podpredsedu EK pre pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrkiho Katainena smernica o poistení motorových vozidiel je základným predpokladom pre hladké fungovanie jednotného trhu s poistením motorových vozidiel, z čoho by mali profitovať vodiči a potenciálne obete dopravných nehôd.

"Uľahčujeme mobilitu v rámci EÚ tým, že umožňujeme prenosnosť histórie poistných nárokov. Pre obete dopravných nehôd zlepšujeme prístup k odškodneniu, ak poisťovateľ vyhlásil platobnú neschopnosť, a intenzívnejšie bojujeme proti využívaniu nepoistených vozidiel," zhodnotil situáciu Katainen.

Návrh na zmenu smernice o poistení motorových vozidiel zosúlaďuje minimálne úrovne krytia v poistení motorových vozidiel v celej EÚ a zodpovedným orgánom uľahčí boj proti používaniu nepoistených vozidiel.

Prvá smernica EÚ o poistení motorových vozidiel bola prijatá v roku 1972 a jej cieľom bolo chrániť obete dopravných nehôd a uľahčiť voľný pohyb motorových vozidiel medzi členskými štátmi. V nasledujúcich rokoch došlo k prijatiu piatich ďalších smerníc o poistení motorových vozidiel, ktorými sa postupne posilňovala ochrana občanov EÚ.

Spravodajca TASR Jaromír Novak