Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť vo februári mierne vzrástla na 13,76 %

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR v uplynulom mesiaci bolo na úradoch práce evidovaných celkovo 411. 801 uchádzačov o zamestnanie.

Bratislava 20. marca (TASR) - Počet nepracujúcich Slovákov v druhom mesiaci tohto roka opäť mierne narástol. Vo februári 2012 sa totiž miera evidovanej nezamestnanosti medzimesačne zvýšila o 0,07 percentuálneho bodu (p. b.) na 13,76 %.

Podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR v uplynulom mesiaci bolo na úradoch práce evidovaných celkovo 411.801 uchádzačov o zamestnanie. Z nich mohlo okamžite do práce nastúpiť 371.706 ľudí.

Ak by sa miera nezamestnanosti počítala z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie, dosiahla by 15,24 % a oproti januáru by stúpla o 0,11 p. b. V takom prípade by sa do ich počtu započítavali aj nepracujúci, ktorí nemôžu okamžite nastúpiť do zamestnania.

Vo februári tohto roka prišlo podľa ÚPSVaR do evidencie úradov najmenej uchádzačov v porovnaní s každým februárom od roku 2008, a to 26.164. "Prítok aj vo februári významne ovplyvnil návrat občanov z krajín Európskej únie. Do evidencie prišlo 967 osôb vracajúcich sa z krajín EÚ," vyčíslilo ústredie.

Najviac občanov Slovenska sa vo februári vrátilo z ČR, Maďarska, Veľkej Británie, Talianska a Rakúska. V januári prišlo do evidencie po návrate z EÚ spolu 1043 osôb. Ide tak o najväčšie počty od konca roka 2008 a začiatku 2009, kedy vývoj v Európe ovplyvnila hospodárska kríza.

V marci očakáva ÚPSVaR pokles miery nezamestnanosti, a to vďaka oživovaniu pracovného trhu a spúšťaniu sezónnych prác. "Oživenie pracovného trhu naznačujú údaje Štatistického úradu aj tento týždeň zverejnený index trhu práce, podľa ktorého až 11 % zamestnávateľov plánuje prijímať nových zamestnancov," vysvetlilo ústredie. Rizikovými faktormi naďalej zostávajú dlhová kríza a návrat slovenských občanov z krajín EÚ zasiahnutých krízou.