Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nesplácanie pôžičiek môže skončiť pred súdom

Ilustračné foto Foto: TASR/KRPZ v Prešove

Spoločnosť KRUK upozorňuje klientov, aby venovali zvýšenú pozornosť komunikácii so správcami pohľadávok a včasnému vytvoreniu splátkového kalendára.

Bratislava 13. júna (TASR) - Mnohí klienti, ktorí majú finančné záväzky u niektorého veriteľa, sa môžu dostať do zložitej situácie a nie sú schopní splácať svoje dlhy.

Zatiaľ čo väčšina klientov o tejto skutočnosti informuje svojho správcu pohľadávok a dohodne sa na dočasnej úprave splátkového kalendára, približne pätina klientov rieši túto situáciu úplne nevhodným spôsobom, kedy úplne preruší komunikáciu. Veriteľ sa potom pokúša klienta opakovane kontaktovať korešpondenčne, telefonicky a v prípade spoločnosti KRUK aj osobne vyslaním terénneho poradcu. Ale pokiaľ sú všetky pokusy o kontaktovanie neúspešné, veriteľ je nútený riešiť pohľadávku súdnou cestou.

Spoločnosť KRUK upozorňuje klientov, aby venovali zvýšenú pozornosť komunikácii so správcami pohľadávok a včasnému vytvoreniu splátkového kalendára. Zatiaľ čo v rámci včasnej osobnej komunikácie je možné dohodnúť takmer akékoľvek podmienky a vyjsť v ústrety klientom i pri zhoršení ich osobnej finančnej situácie, ignorovanie komunikácie s veriteľom môže viesť k nárastu dlhu až o 67 %.

Vítězslav Kus, obchodný riaditeľ KRUK Česká a Slovenská republika hovorí: "Naše skúsenosti potvrdzujú nedostatočnú informovanosť klientov o dôsledkoch nesplácania pohľadávok. Neuvedomujú si, že ignorovanie záväzkov, vyhýbanie sa komunikácii so správcom pohľadávok či dokonca skrývanie sa, situáciu len zhoršuje. Zaznamenávame však znižovanie týchto prípadov najmä vďaka naším novým službám terénnych poradcov, ktorým sa darí problémových klientov zastihnúť. Ľudia sú prekvapení ľudským prístupom terénnych poradcov a širokými možnosťami, ktoré im ponúkajú na vyrovnávanie záväzkov voči správcom pohľadávok, a zároveň sú zhrození možnými dôsledkami, ktoré prináša súdne a exekučné konanie."