Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nemecká Bundesbanka má obavy z pomalých príprav bánk na brexit

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Takmer 20 bánk, najmä amerických a japonských, ako aj ďalšie finančné inštitúcie sa rozhodli presunúť do Nemecka, a to predovšetkým do Frankfurtu nad Mohanom.

Frankfurt nad Mohanom 20. júna (TASR) - Nemecká centrálna banka Bundesbank s obavami sleduje pomalé prípravy niektorých bánk na brexit. Zlyhanie rokovaní medzi Bruselom a Londýnom o spôsobe odchodu Británie z EÚ totiž nevylučujú ani tzv. tvrdý brexit.

"Z týchto dôvodov nás z bankového dohľadu znepokojuje, že niektoré banky povolili vo svojich prípravách, aby v marci 2019 vytvorili licencované a funkčné zastúpenie v EÚ, resp. vo Veľkej Británii," povedal člen predstavenstva Bundesbanky Joachim Wuermeling počas výročného stretnutia Združenia zahraničných bánk.

Inštitúcie, ktoré sa sťahujú z Londýna, sa musia pripraviť, aby 29. marca 2019 mali plne funkčné iné zastúpenia. Takmer 20 bánk, najmä amerických a japonských, ako aj ďalšie finančné inštitúcie sa rozhodli presunúť do Nemecka, a to predovšetkým do Frankfurtu nad Mohanom.

Kto sa nepripraví, nemôže sa spoliehať na zhovievavosť bankového dozoru. "Očakávame od všetkých inštitúcií, že sa pripravia aj na tvrdý brexit. Preto apelujem na všetkých: pripravte sa tak, aby ste k 29. marcu 2019 mohli pracovať aj po tvrdom brexite," varuje Wuermeling.

Wuermeling zároveň zdôraznil, že šance každej banky, ktorá svoju žiadosť o licenciu predloží až po skončení súčasného kvartálu, na včasné ukončenie licenčného procesu výrazne klesajú.