Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Neistota na finančných trhoch môže tento rok pomôcť zlatu

Na archívnej snímke z 20. marca 2023 tehlička zlata v nemeckom Pforzheime. Foto: TASR/AP

Medzi rokmi 2002 a 2022 hodnota zlata rástla v priemere o 8,51 % ročne.

Bratislava 9. marca (TASR) - V tomto roku sa konajú voľby vo viac ako 70 krajinách sveta, ktoré sú domovom približne 4,2 miliardy ľudí. Dôsledkom môže byť neistota na trhoch, volatilita a presuny investícií do aktív, ktoré investori považujú za bezpečné prístavy. Za jedno z týchto aktív je považované aj zlato, ktoré je uchovávateľom hodnoty a z dlhodobého hľadiska aj zabezpečením proti inflácii, zhodnotila v aktuálnom komentári obchodná manažérka investičnej spoločnosti Golden Oak Trust Diana Janošťáková.

Zlato je podľa nej jedným z najmenej pochopených aktív. Aj keď patrí medzi najziskovejšie aktíva za uplynulých 20 rokov, vo svojom investičnom portfóliu ho má len málokto. Rôzne štúdie pritom podľa odborníčky ukazujú, že zlato v tomto období prekonalo mnohé iné triedy aktív, ako sú akcie či dlhopisy.

Medzi rokmi 2002 a 2022 hodnota zlata rástla v priemere o 8,51 % ročne. Toto zhodnotenie prekonali iba akcie rýchlo rastúcich rozvíjajúcich sa trhov s priemerným výnosom 8,98 % a globálne akcie mimo Európy na úrovni 8,54 %. Európske akcie dosiahli v tomto období ročný výnos 6,37 % a európske štátne dlhopisy iba 2,73 %, vyčíslila Janošťáková.

Zlato je obmedzená fyzická komodita, ktorá sa nedá len tak jednoducho dotlačiť ako peniaze, zdôraznila odborníčka. Je preto prirodzeným zabezpečením proti inflácii. Zároveň nenesie žiadne úverové riziko ani riziko protistrany, slúži preto ako bezpečná rezerva vo všetkých ekonomických prostrediach.

"Sme na začiatku trendov, ktoré zvýšia dopyt po zlate, keďže aj geopolitické napätie určuje tempo rastu zlata. V prípade, ak vlastníte aj fyzické zlato, vyhnete sa riziku protistrany. Máte tiež potenciál na zhodnotenie svojho majetku," priblížila Janošťáková.

Vo všeobecnosti by mali byť investori podľa nej obozretní, ako majú rozložené svoje investície, aby neboli príliš koncentrované. "Správna diverzifikácia vám vie znížiť riziko a zároveň neznížiť výnos. Ako úplné minimum majte vo svojom portfóliu rôzne druhy aktív, v rôznych menách a s expozíciou na rôzne krajiny," doplnila odborníčka.