Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

NDS spustí od 15. decembra predpredaj diaľničných známok na rok 2019

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Motoristi si môžu kúpiť ročnú diaľničnú známku za 50 eur, desaťdňovú známku za 10 eur a 30-dňovú za 30 eur.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Od soboty 15. decembra si budú môcť motoristi kúpiť elektronické diaľničné známky na rok 2019. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) totiž spúšťa od polovice decembra ich predpredaj.

"Vlani sa takto v predpredaji najviac elektronických diaľničných známok pre rok 2018 predalo v Bratislave, a to 2895 kusov, následne v Trnave 791 kusov a v Košiciach to bolo 783 kusov," vyčíslila hovorkyňa NDS Michaela Michalová.

Motoristi si môžu kúpiť ročnú diaľničnú známku za 50 eur, desaťdňovú známku za 10 eur a 30-dňovú za 30 eur. Známky sa dajú podľa Michalovej kúpiť buď prostredníctvom internetového portálu eznamka.sk alebo cez mobilnú aplikáciu "eznamka", tiež na obchodných miestach, ktoré sú predovšetkým na čerpacích staniciach či na diaľničných hraničných priechodoch.

"Pri kúpe elektronickej diaľničnej známky je potrebné zadať evidenčné číslo vozidla a krajinu registrácie. Ak sú pri platbe za známku zaevidované nesprávne údaje, kontrolný systém zaeviduje daný dopravný prostriedok respektíve jazdnú súpravu pri jazde na spoplatnených úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest bez úhrady diaľničnej známky s následkom pokuty," uviedla Michalová.

Motoristov preto upozornila, aby si skontrolovali zadávané údaje pozorne ešte raz pred zaplatením známky na predajnom mieste alebo využili možnosť rekapitulácie, ktorá je im vždy ponúknutá pri kúpe známky cez portál.

V prípade, že motorista zadá niektorý z údajov chybne alebo neúplne, je nutné to oznámiť ihneď, a to buď cez internetový portál eznamka.sk alebo prostredníctvom zákazníckej linky.

"Motoristom dávame do pozornosti povinnosť poriadne si skontrolovať, či si kupujú známku na osobné alebo prípojné vozidlo a tiež, či kupujú elektronickú známku pre rok 2019, pretože stále je možné kúpiť si známku aj pre rok 2018, ktorá vodičom platí do konca januára budúceho roka," upozornila Michalová.

Za elektronickú diaľničnú známku môžu vodiči zaplatiť hotovosťou alebo platobnou kartou. "V prípade, že je platba realizovaná prevodom, tak začiatok platnosti známky je posunutý a motorista je o tom informovaný pri kúpe elektronickej známky. Pri kúpe cez internet alebo mobilnú aplikáciu príde motoristovi doklad o kúpe elektronickou formou, pri kúpe na obchodnom mieste dostane do ruky papierový doklad," vymenovala hovorkyňa diaľničnej spoločnosti.

Potvrdenie o úhrade však nie je podľa jej slov potrebné počas jazdy po spoplatnených diaľniciach a rýchlostných cestách nosiť so sebou, určite však odporúča si ho uschovať.

Aj v roku 2019 zostáva podľa Michalovej naďalej v platnosti, že držitelia parkovacích preukazov ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP) vydaných úradom práce, sociálnych vecí a rodiny môžu po registrácii auta v systéme eznamka využívať spoplatnené úseky diaľnic a rýchlostných ciest bezplatne.

"V súčasnosti existujúce registrácie vozidiel oslobodených od úhrady na základe žiadosti držiteľa parkovacieho preukazu ŤZP zostávajú v platnosti a o ich registráciu nie je potrebné opätovne žiadať," dodala Michalová. Pokiaľ však podľa jej slov došlo počas trvania oslobodenia k akejkoľvek zmene údajov uvedených v žiadosti, je potrebné podať novú žiadosť o oslobodenie od povinnosti úhrady diaľničnej známky prostredníctvom portálu eznamka.sk alebo na vybraných obchodných miestach v krajských mestách Slovenska.