Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

NASES: Do e-schránky na slovensko.sk sa bude dať prihlásiť aj mobilom

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

V súčasnosti je možné prihlásiť sa a podpisovať len cez počítač pripojený na čítačku.

Bratislava 22. mája (TASR) – Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) v súčasnosti pracuje na prístupe do e-schránky na portáli slovensko.sk cez mobilný telefón, teda mobileID. Spustenie tohto prístupu sa plánuje na február 2019, informovala NASES. Aplikácia má slúžiť aj na podpisovanie elektronických dokumentov.

V súčasnosti je možné prihlásiť sa a podpisovať len cez počítač pripojený na čítačku. Aktivácia mobilného zariadenia bude fungovať online samoobslužne, pričom zvažovanou alternatívou je aj asistovaná aktivácia. Po inštalácii už nebude potrebná čítačka, nainštalované aplikácie v počítači ani občiansky preukaz. Bez použitia občianskeho preukazu bude tiež možné podpisovať cez mobileID aj elektronické podania.

Cieľom zavedenia mobilnej aplikácie je podľa NASES najmä priniesť jednoduchší spôsob prihlasovania a prilákať tým viac občanov k využívaniu elektronických služieb. Doposiaľ bolo zriadených 4.944.815 elektronických schránok, aktívnych je z toho 65.275, vyčíslila agentúra. "Veríme, že jednoduchší prístup k elektronickým službám v spojení s ďalšími plánovanými úpravami portálu slovensko.sk pomôže k tomu, aby boli lákavejšie pre ďalších potenciálnych používateľov," skonštatoval generálny riaditeľ NASES Lukáš Sojka s tým, že týmto krokom sa otvára cesta pre čisto mobilné scenáre v budúcnosti.

Portál slovensko.sk čaká rekonštrukcia. Nový projekt s názvom Zvyšovanie úžitkovej hodnoty digitálnych služieb pre občanov, podnikateľov a inštitúcie verejnej správy má priniesť prehľadnejšiu podobu portálu.