Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Napriek podpore je realitný trh v Číne stále slabý

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Podľa najnovšieho prieskumu China Index Academy vzrástli ceny domov v 100 čínskych mestách vo februári oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,14 %, zatiaľ čo v januári zaznamenali rast o 0,15 %.

Peking 1. marca (TASR) - Ceny nových domov na čínskom trhu pokračovali minulý mesiac v raste, ktorý odštartovali v januári po šiestich mesiacoch poklesu, tempo rastu sa však spomalilo. To naznačuje, že realitný trh v Číne naďalej zápasí s problémami, napriek opatreniam vlády na jeho podporu. Poukázali na to v piatok zverejnené výsledky prieskumu privátnej spoločnosti China Index Academy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa najnovšieho prieskumu China Index Academy vzrástli ceny domov v 100 čínskych mestách vo februári oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,14 %, zatiaľ čo v januári zaznamenali rast o 0,15 %. Na porovnanie, v decembri sa znížili o 0,08 % po novembrovom poklese o 0,06 %.

Zároveň klesol počet miest, ktoré zaznamenali rast cien nehnuteľností. V porovnaní s januárom ich bolo o deväť menej. Nepriaznivo sa situácia na realitnom trhu vyvíjala najmä v čínskom veľkomeste Šen-čen, centre zahraničných investícií s druhým najvyťaženejším prístavom v Číne po Šanghaji. V ňom sa ceny domov ešte v januári zvýšili, vo februári však už klesli o 0,28 %, čo predstavuje najprudší pokles cien v rámci sledovaných čínskych miest.