Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nakupovaním strávime viac ako 100 hodín ročne

Ilustračné foto Foto: TASR

Zákazníci pri jednom nákupe strávia v predajni od 18,5 do 39,8 minúty v závislosti od maloobchodnej siete.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Nákupmi tovaru dennej spotreby strávi priemerný Slovák dve až tri hodiny týždenne, čo predstavuje viac ako 100 hodín ročne. Vyplýva to z údajov agentúry GfK Slovakia, ktorá v júni 2012 skúmala nákupné správanie, voľný čas a zásoby tovarov v domácnostiach Slovákov.

Zmienený prieskum preukázal, že 97 % opýtaných disponuje najviac 100 druhmi tovaru, pričom zásoby domácnosti predstavujú v priemere 71,7 výrobku. Tieto zásoby tvoria najmä drogéria a čistiace prostriedky, trvanlivé potraviny, mliečne výrobky, zelenina, pečivo, sladkosti, mäso a mäsové výrobky. Zákazníci pri jednom nákupe strávia v predajni od 18,5 do 39,8 minúty v závislosti od maloobchodnej siete.

Ideálnym stavom nie je nákupy obmedziť, ale zefektívniť ich. Snaha tlačiť dobu strávenú v obchode k najnutnejšiemu minimu môže v konečnom dôsledku pomôcť ušetriť až niekoľko hodín mesačne. Podľa prieskumu by pritom väčšina ľudí uvítala viac času, ktorý by venovala rodine a svojim záujmom. Voľný čas priemerného Slováka tvoria približne tri hodiny denne.