Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Na rekonštrukciu škôl pôjde z eurofondov takmer 200 mil. eur

Na snímke sprava minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) a štátny tajomník MIRRI SR Michal Kaliňák. Foto: TASR - Martin Baumann

Výzva bola podľa Rašiho pripravovaná už jeho predchodcami, ale bola v decembri 2023 zrušená.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 9. mája (TASR) - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR ohlásilo novú výzvu za takmer 200 miliónov eur, ktorá pomôže školám vo všetkých regiónoch Slovenska stať sa modernejšími inštitúciami. Informoval o tom na brífingu minister investícií Richard Raši (Hlas-SD), za účasti štátneho tajomníka rezortu Michala Kaliňáka. Výzva bola podľa Rašiho pripravovaná už jeho predchodcami, ale bola v decembri 2023 zrušená.

"Urobili sme výzvu, ktorá je určená na rekonštrukciu stredných, základných škôl, ale aj základných umeleckých škôl, a to na rozširovanie kapacít, na vybavenie učební, ale aj na rekonštrukciu jedální. Je dokonca aj na športovú infraštruktúru, ktorá súvisí s poskytovaním vzdelávania v týchto školách," priblížil Raši.

Ide podľa neho o výzvu, o ktorej sa nebude rozhodovať na MIRRI, ale v ktorej o úspešných uchádzačoch budú rozhodovať priamo regióny - rady partnerstva alebo kooperačné rady. "Výzva je takmer štvornásobne väčšia ako bola pôvodná výzva, ktorá bola na 50 miliónov eur. Tí, ktorí sa uchádzali o eurofondy v zrušenej výzve, budú môcť spracovanú projektovú dokumentáciu použiť nezmenenú aj teraz," podčiarkol minister.

Zdôraznil, že peniaze z výzvy sa budú môcť použiť nielen na rekonštrukciu a modernizáciu základných a stredných škôl, ale aj na rozširovanie ich kapacít. "Je to výzva otvorená, teda bude možné hlásiť sa do nej dovtedy, kým nebudú vyčerpané finančné prostriedky," spresnil Raši. Výzva by podľa neho mohla byť rozšírená o ďalších asi 40 miliónov eur.

Rozhodovanie na úrovni krajov by podľa Kaliňáka malo byť aj o tom, do akej miery vyššie územné celky (VÚC) zohľadnia potreby miest a obcí. "VÚC-ky ako zriaďovatelia stredných škôl si musia uvedomiť, že ich stredné školy nemajú perspektívu bez žiakov zo základných škôl. Na to sa pri tejto výzve a pri jej vyhodnocovaní v regiónoch musí prihliadať," doplnil štátny tajomník MIRRI.

"Aj suma 46 miliónov eur je v tejto chvíli vo výzvach pre kvalitné stredné školy v rámci tzv. fondu spravodlivej transformácie, a to pre stredné školstvo v Trenčianskom, Banskobystrickom a Košickom kraji. K dnešnému dňu máme predložených už 23 projektov v objeme viac ako 32 miliónov eur. Takže ešte do sumy 46 miliónov eur sú na ťahu VÚC, ktoré si môžu požiadať o ďalšie peniaze na stredné školy," uzavrel Kaliňák.

"Výzva sa netýka budovania nových škôl, ktoré potrebujú najmä rozvíjajúce sa obce. Máme školy, ktorých pozemky neponúkajú priestor na budovanie prístavieb či nových pavilónov. Mnohé samosprávy preto musia uvažovať o vytváraní nových zariadení, ktoré však z tejto výzvy nie je možné financovať. Vláda tak opäť ukázala, že vôbec nerozumie tomu, čo samosprávy skutočne potrebujú," uviedol v reakcii na MIRRI poslanec Národnej rady SR Marek Lackovič z opozičného Progresívneho Slovenska (PS).