Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

MPRV može pre akcie UniCredit do 15. augusta iniciovať súdne konanie

UniCredit Bank Foto: TASR/František Iván

Vzhľadom na plánované cezhraničné zlúčenie slovenskej a českej UniCredit Bank sa koná 19. júna tohto roka mimoriadne zasadnutie dozornej rady a mimoriadne valné zhromaždenie akcionárov.

Bratislava 13. júna (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR má do 15. augusta zabezpečiť všetky úkony potrebné na začatie konania na súde, ak vypracovaný znalecký posudok identifikuje peňažné protiplnenie ponúknuté rezortu pôdohospodárstva v návrhoch zmlúv o odkúpení akcií zo strany UniCredit Bank Slovakia ako neprimerané.

Vyplýva to z uznesenia k návrhu postupu naloženia s 0,37-% majetkovým podielom v tejto banke, ktoré v stredu (12.6.) schválila vláda.

Slovenská UniCredit sa chystá na cezhraničné zlúčenie s UniCredit Bank Czech Republic. Ministerstvu pôdohospodárstva a jeho rezortným organizáciám, ktoré sú jej akcionármi, ponúka peňažné protiplnenie za akcie, ktoré je povinná od akcionárov v súvislosti s cezhraničným zlúčením odkúpiť, na úrovni 12,50 eura na akciu.

"Na základe vykonaných analýz Ministerstva financií SR, ktoré zohľadňujú doterajšiu výkonnosť a ziskovosť banky a perspektívy nástupníckej spoločnosti, je primeraným peňažným protiplnením cena v rozmedzí 15 až 20 eur na akciu. Vzhľadom na uvedené a identifikovaný indikatívny výmenný pomer akcií zanikajúcej spoločnosti a nástupníckej spoločnosti je neprijateľná taktiež ponuka na výmenu akcií," uviedlo MPRV v predkladacej správe k vládnemu materiálu.

"Podľa nášho názoru cena 12,50 eura za akciu nezohľadňuje budúcu trhovú pozíciu novej spoločnosti," zdôvodnil riaditeľ odboru komunikácie a marketingu agrorezortu Peter Hajnala.

Vzhľadom na plánované cezhraničné zlúčenie slovenskej a českej UniCredit Bank sa koná 19. júna tohto roka mimoriadne zasadnutie dozornej rady a mimoriadne valné zhromaždenie akcionárov. Zástupcovia SR majú za daných podmienok hlasovať proti zlúčeniu.

MPRV a štátne organizácie v jeho správe vlastnia celkovo 141.605 kusov (ks) akcií UniCredit Bank Slovakia. Z toho ministerstvo 140.005 ks, Lesy SR 1200 ks, Závodisko Bratislava 100 ks a Národný žrebčín Topoľčianky 300 ks akcií.