Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Most-Híd navrhuje vlastné riešenie pri osobitnom odvode pre reťazce

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Návrh zákona o osobitnom odvode obchodných reťazcov predložila do Národnej rady (NR) SR skupina poslancov koaličnej SNS.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Zavedením osobitného odvodu pre obchodné reťazce nemožno podľa koaličného Mosta-Híd postihovať malých a stredných podnikateľov.

"Ak sa chceme postaviť za domácich potravinárov, mali by sme to urobiť tak, aby to nepocítili ani koneční spotrebitelia vo forme vyšších cien, ani samotní potravinári v podobe nižších výkupných cien, ktoré v mnohých prípadoch aj v súčasnosti sú nižšie ako oprávnené náklady výrobcov," zdôraznila vo štvrtkovom stanovisku hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

Most-Híd navrhuje také riešenie, ktoré nastaví vyvážený vzťah medzi reťazcami a domácimi producentmi potravín. "Myslíme si, že by sa legislatívne mala posilniť kontrola reťazcov pri cenotvorbe vo vzťahu k ich dodávateľom. Náš návrh pôjde týmto smerom," avizovala Debnár. Podpora samotného návrhu závisí podľa jej slov od toho, či budú alebo nebudú pripomienky Mosta-Híd akceptované.

Návrh zákona o osobitnom odvode obchodných reťazcov predložila do Národnej rady (NR) SR skupina poslancov koaličnej SNS. Navrhujú, aby obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku od budúceho roka platili osobitný odvod vo výške 2,5 % z ich čistého obratu.

Poslanec Erik Tomáš (Smer-SD) uviedol, že návrh SNS strana Smer-SD plne podporuje. "Obchodné reťazce naozaj zneužívajú svoje postavenie na trhu. Druhé čítanie a rozhovory v koalícii sú ešte možnosťou na doladenie tohto zákona," skonštatoval. Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák uviedol, že SNS rokuje o odvode s obchodníkmi aj s rôznymi prvovýrobcami. "Dolaďujeme tento návrh zákona tak, aby bol v prvom rade v prospech našich občanov, prvovýrobcov a poľnohospodárov. Všetko je ešte otvorené, rokujeme," dodal Bernaťák.