Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Slovensko pýta od Enelu za SE doplatok štvrť miliardy eur

Foto: TASR

Už je to desať rokov, čo taliansky Enel odkúpil väčšinový podiel v Slovenských elektrárňach. Za 66 % akcií vtedy zaplatil 839 miliónov eur. No štát od neho pýta ďalšie peniaze.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Už je to desať rokov, čo taliansky Enel odkúpil väčšinový podiel v Slovenských elektrárňach (SE). Za 66 % akcií vtedy zaplatil 839 miliónov eur. No štát od neho pýta ďalšie peniaze. Informoval o tom dnes denník Hospodárske noviny (HN).

Ešte pred predajom sa Slovensko s Talianmi dohodlo, že sa neskôr ku kúpnej cene vrátia a upravia ju, či už formou doplatku zo strany štátu alebo Enelu. Napriek tomu sa doposiaľ obchod z finančnej stránky neuzavrel a "na stole" sú stále nedoriešené záväzky. To sa však môže zmeniť. Podľa informácií HN štát koncom minulého týždňa opäť otvoril túto tému na stretnutí s talianskym akcionárom. Záujem štátu o dotiahnutie privatizácie potvrdil aj hovorca rezortu hospodárstva Maroš Stano. "Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že by mal Enel doplatiť Slovensku 228 miliónov eur," odkázal.

Rezort hospodárstva sa pritom opiera o pôvodnú analýzu z roku 2011, ktorá túto sumu vyčíslila. Podobné plány mal aj predošlý šéf rezortu Pavol Pavlis, keď pred dvoma rokmi oznámil, že bude od Enelu žiadať doplatok približne 200 miliónov eur. Následne sa od tohto návrhu upustilo, až kým ho znova "neoprášil" nový šéf rezortu Peter Žiga. Talianska skupina sa k požiadavkám novej vlády odmietla vyjadriť. "Nebudeme nič komentovať," odkázala pre HN šéfka tlačového oddelenia Enelu Roberta Vivenzio.

Podľa rezortu hospodárstva má Enel čas do najbližšieho stretnutia pracovnej skupiny, aby predložil vlastný návrh na vysporiadanie záväzkov. To by malo byť približne o mesiac.