Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

MMF schválil ďalšie peniaze pre Portugalsko

Foto: TASR/AP

Portugalsko pred dvoma rokmi zachránili pred bankrotom krajiny eurozóny a MMF. Krajina získala finančnú pomoc v celkovej výške 78 miliárd eur.

Lisabon 13. júna (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) potvrdil pokroky Portugalska pri konsolidácii verejných financií a schválil uvoľnenie ďalších peňazí pre krajinu, informovala agentúra Reuters.

MMF odobril vyplatenie siedmej tranže zo záchranného úveru pre Portugalsko. Hodnota tranže predstavuje 657 miliónov eur.

Medzinárodní veritelia zároveň v stredu (12. 6.) schválili predĺženie lehoty splatnosti záchranných úverov z Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) a Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS). "Portugalská vláda vytvorila program, ktorý je ekonomicky vyvážený a sústredí sa na podporu rastu a tvorby pracovných miest," pochválil Lisabon šéf MMF John Lipsky.

Portugalsko pred dvoma rokmi zachránili pred bankrotom krajiny eurozóny a MMF. Krajina získala finančnú pomoc v celkovej výške 78 miliárd eur. V rámci záchranného balíka sa portugalská vláda zaviazala konsolidovať verejné financie a realizovať štrukturálne reformy. V tomto roku má vláda znížiť rozpočtový deficit na 5,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) zo 6,4 % HDP vlani.