Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ministri práce EÚ odobrili podpis deklarácie o sociálnych právach

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jakub Kotian

Väčšina z nich, ako je právo na vzdelanie a odbornú prípravu, rovnaké príležitosti, spravodlivé mzdy a dôchodky či sociálny dialóg, sú už samozrejmosťou vo viacerých európskych krajinách.

Brusel/Luxemburg 23. októbra (TASR) - Rada EÚ pre zamestnanosť a sociálnu politiku (EPSCO) na pondelňajšom zasadnutí v Luxemburgu dala zelenú podpisu deklarácie o sociálnych právach, ktoré majú byť rešpektované na území celej Európskej únie.

Európsky pilier sociálnych práv, ktorý v apríli tohto roku predstavila Európska komisia, zahŕňa 20 práv pre trh práce a v oblasti sociálnej ochrany. Väčšina z nich, ako je právo na vzdelanie a odbornú prípravu, rovnaké príležitosti, spravodlivé mzdy a dôchodky či sociálny dialóg, sú už samozrejmosťou vo viacerých európskych krajinách.

Politici EÚ však chcú pilier sociálnych práv posilniť v kontexte globalizácie, nastupujúcej digitalizácie a väčšej flexibility na trhu práce.

"Ide o silný politický signál, že kladieme ľudí na prvé miesto," uviedla v tejto súvislosti eurokomisárka pre zamestnanosť a sociálne veci Marianne Thyssenová, ktorá zastupovala eurokomisiu na luxemburskom zasadnutí ministrov práce a sociálnych záležitostí.

Členské štáty prostredníctvom dohody Rady ministrov poverili predsedu Európskej rady Donalda Tuska, aby spolu so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim podpísali deklaráciu o sociálnych právach na sociálnom summite, ktorý sa bude konať 17. novembra v Göteborgu vo Švédsku.