Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Ekonomika

Ministri G20 dosiahli len malý pokrok v otázke reštrukturalizácie dlhu

Americká ministerka financií Janet Yellenová (uprostred) odchádza po účasti na treťom zasadnutí ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk krajín G20 v Gandhinagare v Indii v pondelok 17. júla 2023. Foto: TASR/AP

Minulý mesiac uzavrela Zambia dohodu o reštrukturalizácii svojho dlhu, čo sa považovalo za prelom pre zadlžené krajiny na celom svete, ktoré čelia zdĺhavým rokovaniam so svojimi veriteľmi.

Gandhinagar 17. júla (TASR) - Ministri financií a šéfovia centrálnych bánk skupiny G20 (20 najväčších ekonomík sveta) sa v pondelok zišli v indickom Gandhinagare v štáte Gudžarát, aby rokovali o reštrukturalizácii dlhu zraniteľných krajín, globálnej minimálnej dani, reformách multilaterálnych rozvojových bánk a financiách na boj proti klimatickej zmene. TASR o tom informuje na základe správ AF a Reuters.

Ale v otázke reštrukturalizácie dlhu dosiahli len malý pokrok, keďže nedokázali prekonať kľúčové rozdiely. Prispela k tomu aj nízka účasť ministrov v dôsledku domácich problémov.

"V otázke reštrukturalizácie dlhu nedosahujeme veľký pokrok," povedal v pondelok pre agentúru Reuters nemenovaný účastník stretnutia.

Minulý mesiac uzavrela Zambia dohodu o reštrukturalizácii svojho dlhu, čo sa považovalo za prelom pre zadlžené krajiny na celom svete, ktoré čelia zdĺhavým rokovaniam so svojimi veriteľmi.

Ale členovia G20 nesúhlasili s tým, aby Zambia slúžila ako model pre ďalšiu reštrukturalizáciu. Väčšina z nich nebola ochotná hovoriť o nových úveroch zraniteľným krajinám, keďže mnohí čelia doma ekonomickým problémom, uviedol nemenovaný účastník rokovaní.

Okrem toho ministri z viacerých krajín G20 vynechali toto stretnutie, čo prispelo tiež k malému pokroku v tejto otázke, uviedol druhý predstaviteľ a dodal, že na podujatí sa zúčastnilo len 13 ministrov financií. Spojené štáty vyslali na stretnutie najväčšiu delegáciu na čele s ministerkou financií Janet Yellenovou.

Dvojdňové stretnutie, ktoré sa začalo v pondelok, je pritom považované za kľúčové pre nastavenie tónu pre septembrový samit lídrov G20 v Naí Dillí.

Neúčasť siedmich ministrov pre domáce problémy, ktoré sú "prioritou", mohla narušiť rozhodovaciu schopnosť bloku a spomaliť pokrok pri budovaní konsenzu v akejkoľvek otázke, skonštatoval tretí účastník rokovaní, ktorý nechcel byť menovaný.

Argentína, Brazília, Francúzsko a Mexiko poslali na stretnutie iba funkcionárov na nižšej úrovni. Ministri financií Nemecka a Spojeného kráľovstva sa na stretnutí nezúčastnili, Berlín však vyslal na rokovania šéfa nemeckej centrálnej banky Joachima Nagela.

Argentína čelí veľmi vysokej inflácii a slabému hospodárskemu rastu, zatiaľ čo Francúzsko sa v uplynulých týždňoch snažilo potlačiť nepokoje vyvolané zabitím tínedžera na parížskom predmestí a Nemecko zasiahla recesia.

"Pri absencii ministrov úradníci, ktorí ich zastupujú, často vyhlasujú, že sa musia poradiť s ministrami pred tým, ako zverejnia svoje stanovisko," dodal jeden z účastníkov stretnutia.

Ďalšími bodmi rokovaní sú reformy multilaterálnych rozvojových bánk, regulácie kryptomien a uľahčenie prístupu k financiám na zmiernenie a prispôsobenie sa dôsledkom zmeny klímy.

"Na globálnom severe znamená zmena klímy znižovanie emisií, ale na globálnom juhu ide o prežitie, pretože hurikány sú silnejšie," povedal šéf Svetovej banky Ajay Banga pred stretnutím.

Pripravený je aj novo dohodnutý prvý krok k spravodlivejšiemu rozdeleniu daňových príjmov nadnárodných firiem, na ktorom sa minulý týždeň dohodlo 138 krajín.

Nadnárodné spoločnosti, najmä technologické firmy, sú v súčasnosti schopné ľahko presúvať zisky do krajín s nízkymi daňovými sadzbami, aj keď tam generujú len malú časť zisku.