Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Miera nezamestnanosti v Rusku klesla na rekordné minimum 2,9 %

Ilustračné foto Foto: TASR/Renáta Minová

Situáciu na trhu práce zhoršila mobilizácia, ku ktorej Moskva pristúpila minulý rok, ako aj skutočnosť, že od začiatku vojny opustili krajinu státisíce ľudí.

Moskva 29. novembra (TASR) - Miera nezamestnanosti v Rusku dosiahla v októbri 2023 nové historické minimum 2,9 %, a to najmä v dôsledku pretrvávajúceho nedostatku pracovných síl súvisiaceho s vojnou na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v stredu zverejnené údaje ruského štatistického úradu.

Situáciu na trhu práce zhoršila mobilizácia, ku ktorej Moskva pristúpila minulý rok, ako aj skutočnosť, že od začiatku vojny opustili krajinu státisíce ľudí. Počet nezamestnaných osôb klesol v októbri oproti predchádzajúcemu mesiacu o 91.000 na historicky najnižšiu úroveň 2,224 milióna. V októbri minulého roka miera nezamestnanosti dosiahla 3,9 %.

Mzdy v reálnom vyjadrení, ktoré sú očistené o infláciu a štatistický úrad ich zverejňuje s mesačným oneskorením, v septembri spomalili medziročný rast na 7,2 % z augustových 9,5 %. Mzdy v Rusku rastú od jesene 2022, čiastočne v dôsledku nedostatku pracovnej sily. Ruská centrálna banka odhaduje, že problém pociťujú približne dve tretiny podnikov, čo platí najmä v kovospracujúcom, chemickom a strojárskom priemysle.