Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Miera nezamestnanosti na Slovensku v septembri klesla na 5,38 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol v deviatom mesiaci tohto roka 147.803 osôb.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla v septembri tohto roka na Slovensku úroveň 5,38 %. V porovnaní s augustom 2018 to znamená pokles o 0,04 percentuálneho bodu. Medziročne sa znížila o 1,04 percentuálneho bodu. Vyplýva to z najnovšie zverejnených údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR.

Stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol v deviatom mesiaci tohto roka 147.803 osôb. "Medzimesačne sme tak znamenali pokles o 1132 osôb," vyčíslil generálny riaditeľ ÚPSVR Marián Valentovič.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov dosiahla v septembri úroveň 6,52 %. Stav celkového počtu uchádzačov o zamestnanie v septembri dosiahol 179.123 osôb. "Medzimesačne sme tak zaznamenali pokles o 220 osôb, medziročne pokles o 27.764 osôb," dodal Valentovič.

Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Jána Richtera (Smer-SD) má september isté špecifikum v tom, že maturanti prestávajú mať zo strany štátu platené odvody. Od 1. septembra sa teda buď zamestnajú, buď pokračujú ďalej v štúdiu, alebo sa zaevidujú na úrad práce.

V uplynulom školskom roku tak skončilo stredoškolské vzdelanie 52.518 študentov. Z nich sa v septembri zaevidovalo na úradoch práce 5888, čo je 11,2 % zo všetkých absolventov stredoškolského štúdia.

Podľa ministra sa pritom v posledných rokoch prejavuje pozitívny trend, keďže ubúda počet absolventov stredných škôl, ktorí sa prihlásia na úradoch práce. "Zníženie v porovnaní s vlaňajškom je o 3 %, dva roky dozadu o 5,8 %," uviedol šéf rezortu práce.

Medzi evidovanými uchádzačmi o prácu v rámci absolventov stredných škôl podľa neho najviac dominujú absolventi ekonomiky a organizácie obchodu a služieb, tiež absolventi elektrotechniky, strojárstva či gymnázií.

Minister Richter zároveň avizoval, že sa rezort bude zaoberať tým, ako presnejšie a konkrétnejšie vyšpecifikovať otázku možnosti vyradenia niekoho z evidencie, ak viackrát bezdôvodne odmietne prácu. "Ale o tom budeme hovoriť, keď budeme mať pripravené tieto riešenia," dodal Richter.

Zdôraznil však, že cieľom rezortu nie je niekoho vyraďovať z evidencie len preto, aby boli lepšie čísla. "Ani nebudeme niekoho vyraďovať preto, že zo Svidníka nepôjde pracovať do Trnavy alebo do Bratislavy, pretože má k tomu objektívne dôvody. Ale ak niekto dostane ponuku a dostane ju viackrát a bezdôvodne ju odmietne, tak jednoducho bude z evidencie vyradený," priblížil Richter.

Z regionálneho pohľadu mal v septembri najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti Prešovský kraj, a to 8,98 %. Úroveň nad slovenský priemer zaznamenal ešte Košický kraj, a teda 8,67 % a Banskobystrický kraj, kde bola miera nezamestnanosti 7,38 %.

Na okresnej úrovni bola v deviatom mesiaci najvyššia miera evidovanej nezamestnanosti v okrese Rimavská Sobota, a to 17,17 %. Naopak, najnižšiu mieru nezamestnanosti mal okres Hlohovec 2,06 %.

Ku koncu septembra pritom úrady práce evidovali 84.392 voľných pracovných miest. V medzimesačnom porovnaní to znamenalo nárast o 2456 voľných pracovných miest. Najviac ich bolo v Bratislavskom kraji, a to 23.079 miest, naopak, najmenej ich bolo v Banskobystrickom kraji 5044.