Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Mesto Trnava vyhlásilo súťaž na stavbu lávky na Kamennej ceste

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Trasa lávky povedie po násype k jestvujúcej hrádzi v priestore Horného rybníka. Popri ňom klesne približne o jeden meter, aby mohli mať návštevníci bližší kontakt s vodnou plochou.

Trnava 4. februára (TASR) - Mesto Trnava vyhlásilo verejnú súťaž na dodávateľa stavby lávky pre chodcov a cyklistov na Kamennej ceste. Predpokladaná cena stavby je 1.094.179,25 eura a financovaná má byť s podporou eurofondov. Termín na jej realizáciu je desať mesiacov od začiatku prác. Informovala o tom webová stránka mesta.

Lávka nadviaže na jestvujúci cyklochodník a dokončí prepojenie od Vodárne až po Biely Kostol. Pred začiatkom stavby sa musí uskutočniť výrub náletových stromov, ktoré narúšajú stabilitu hrádze. "Chránená krajinná oblasť Malé Karpaty potvrdila, že tieto výruby nebudú mať vplyv na Chránené vtáčie územie Úľanskú mokraď, lebo od miesta realizácie projektu je vzdialené tri kilometre a tristo metrov. Navyše, súčasťou projektu je aj náhradná výsadba s druhovou skladbou typickou pre lokalitu Kamenného mlyna," uviedlo mesto.

Trasa lávky povedie po násype k jestvujúcej hrádzi v priestore Horného rybníka. Popri ňom klesne približne o jeden meter, aby mohli mať návštevníci bližší kontakt s vodnou plochou. Tam budú aj odpočívadlá s brehmi vysadenými zmesou vlhkomilných kvitnúcich rastlín, ako sú napríklad žlté kosatce, túžobníky, záružlie, nezábudky, škripiny, mäta, vrbica a iné.

Zátišie okolo odpočívadiel vytvorí výsadba vŕb a svíbov s purpurovými a jasnočervenými konármi, ktoré efektne vyzerajú aj v zime. "Dominantami výsadby budú odrastené topole čierne, jasene, bresty a jelše, ktoré zatienia trasu, spevnia koreňmi brehy a znesú aj dočasné zaplavenie. Trávnaté plochy budú osiate zmesami s prídavkom kvitnúcich bylín," doplnilo mesto.

Na západnej strane Horného rybníka má trasa križovať jestvujúcu komunikáciu smerom na Biely Kostol a pred hranicou katastrálneho územia Trnavy sa skončí.