Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Messer počíta so zvýšenou spotrebou kyslíka, pomôcť môžu aj zákazníci

Kyslíková fľaša je dôležitou súčasťou každej sanitky Foto: Messer Tatragas

Pre pacientov s respiračnými problémami, spôsobenými aj ochorením COVID -19, je medicinálny kyslík* životne dôležitý.

Bratislava 24. apríla (OTS) - Keďže v čase koronakrízy počet pacientov s dýchacími problémami enormne narastá, treba byť pripravený. Štátny ústav pre kontrolu liečiv, ako orgán dozoru nad bezpečnosťou liekov, preto na základe podnetu spoločnosti Messer Tatragas rozhodol, že v dobe krízy môže spoločnosť Messer plniť medicinálny kyslík (Medox) aj do oceľových fliaš, ktoré boli pôvodne určené len pre technický kyslík. Hoci oba plyny (technický a medicinálny kyslík) sú vysokočisté a v princípe tam nie je rozdiel, medicinálny kyslík je definovaný ako liek kvôli presne stanoveným procesom výroby a najmä kontroly, ktoré garantujú bezpečnosť produktu. Aj v rámci náhradného plnenia je potrebné dodržať všetky procesy zaručujúce bezpečnosť lieku.

Plnenie technických fliaš medicinálnym kyslíkom bude preto prevádzkované výhradne na výrobných miestach, pre ktoré má Messer platné povolenie na výrobu liekov - medicinálnych plynov. Naplnené fľaše v náhradnom obale musia byť výrazne označené, aby sa predišlo nelegálnym pokusom o falšovanie.

Spotreba medicinálneho kyslíka môže v priebehu pár dní enormne narásť
So stúpajúcim počtom nakazených ľudí, ktorých život závisí na pľúcnej ventilácii, sa rýchlo zvyšuje aj spotreba medicinálneho kyslíka. Slovenska sa to zatiaľ ani zďaleka netýka, no mnoho nemocníc vo viacerých krajinách sveta už čelí nedostatku tohto plynu. „V súčasnej dobe je v krajinách najviac postihnutých koronavírusom spotreba medicinálneho kyslíka troj až päťnásobne vyššia ako v minulosti,“ upozorňuje konateľ spoločnosti Messer Tatragas Michal Paľa.

Messer Tatragas o pomoc požiadal aj zákazníkov

Výzva: Vráťte nepotrebné fľaše na technický kyslík
Messer Tatragas vyzýva svojich zákazníkov na vrátenie prázdnych oceľových fliaš pre technický kyslík.
Mnohí naši zákazníci majú doma, alebo vo svojich prevádzkach, prázdne alebo takmer prázdne fľaše pre technický kyslík . Dnes ich prosíme, aby ich čo najrýchlejšie odovzdali na naše predajné miesta, alebo nás telefonicky kontaktovali, aby sme sa dohodli na ďalšom postupe,“ vysvetľuje Michal Paľa. Vrátené fľaše spoločnosť vyzdvihne, skontroluje, prispôsobí ich na použitie v zdravotníctve a v prípade potreby do nich bude vo svojich plniarňach plniť medicinálny kyslík vhodný pre liečbu respiračných chorôb.

Ako sa vyrába kyslík?
Spoločnosť Messer vyrába medicinálny kyslík pre Slovensko v rakúskej dedinke Gumpoldskirchen nízoteplotnou frakčnou kryogénnou destiláciou skvapalneného vzduchu. Kyslík v tekutej forme sa vyrába skvapalnením vzduchu pri nízkych teplotách okolo - 194 oC, kedy v podchladenom vzduchu skondenzuje na svetlomodrú kvapalinu.

Technický kyslík sa využíva aj na autogénne zváranie a rezanie kovov. Najväčšie množstvo kyslíka sa spotrebuje v kyslíkových konvertoroch pri výrobe ocele a v ďalších vysokoteplotných procesoch, kde zlepšuje kvalitu horenia paliva a zároveň zvýšením účinnosti palivo aj šetrí.

Medicinálny kyslík sa plní do fliaš - tlakových nádob určených na prepravu a skladovanie medicinálneho kyslíka, z ktorých sa môže priamo alebo cez zvlhčovač dávkovať pacientovi. Väčšie nemocnice majú inštalovaný zásobník na kvapalný kyslík. Kvapalný kyslík sa najprv odparí v odparovači, pripomínajúci hliníkový radiátor a následne sa potrubím v plynnej forme privedie na miesta použitia (operačné sály, jednotky intenzívnej starostlivosti, či nemocničné izby a ambulancie).

Počas bežného roka spoločnosť Messer pre svojich klientov vyskladní 15 miliónov kilogramov technického a tri milióny kilogramov medicinálneho kyslíka.

„Pomôcť pri záchrane ľudských životov je pre nás prvoradé. Preto ďakujeme aj Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv, že nám udelil výnimku a taktiež všetkým tým, ktorí nám už na našu výzvu prázdne oceľové fľaše pre technický kyslík vrátili. Dúfam však, že ich budeme musieť použiť čo najmenej. Naďalej neustále monitorujeme situáciu a komunikujeme s nemocnicami, aby sme vedeli flexibilne reagovať a načas dodať potrebný medicinálny kyslík,“ uzatvára konateľ spoločnosti Michal Paľa.
Prečerpávanie kyslíky schladený na – 186 °C do veľkokapacitných zásobníkov
Foto: Messer Tatragas