Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Medziročný rast cien domov v USA sa v januári zrýchlil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V rámci jednotlivých metropolitných oblastí sa v januári medziročne najviac zvýšili ceny domov v San Diegu (11,2 %) a Los Angeles (8,6 %).

Washington 26. marca (TASR) - Medziročný rast cien domov v USA sa na začiatku tohto roka zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo od novembra 2022. To zvýšilo tlak na kupujúcich po najhoršom roku na predaj nehnuteľností za takmer tri desaťročia. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Podľa údajov S&P CoreLogic Case-Shiller sa index cien domov v 20 metropolitných oblastiach v januári 2024 zvýšil medziročne o 6,6 %, najstrmšie od novembra 2022, po náraste o 6,2 % v decembri. Ekonómovia však očakávali, že stúpne ešte o niečo viac, a to o 6,7 %.

V rámci jednotlivých metropolitných oblastí sa v januári medziročne najviac zvýšili ceny domov v San Diegu (11,2 %) a Los Angeles (8,6 %).

Portland sa umiestnil na najnižšej priečke, keďže vykázal najmenší medziročný rast cien domov, o 0,9 %, ale udržal si stúpajúci trend.

V medzimesačnom porovnaní ceny obytných nehnuteľností v 20 metropolitných oblastiach v USA v januári 2024 klesli o 0,1 % v reakcii na zvýšené náklady na hypotéky.

Na americkom trhu s bývaním je ťažké sa orientovať, keďže náklady na pôžičky začali v roku 2022 prudko stúpať, čo stláčalo kúpnu silu mnohých záujemcov. Zároveň napätá ponuka pomohla udržať ceny domov vysoké.