Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Medzi Španielskom a Gréckom je podstatný rozdiel, tvrdí Robert Fico

Foto: TASR/Martin Baumann

Herman Van Rompuy v tejto súvislosti zdôraznil, že Európska únia (EÚ) je odhodlaná podniknúť všetky kroky na ochranu stability eurozóny.

Bratislava 12. júna (TASR) - Pokiaľ ide o vnútorné problémy v jednotlivých krajinách, je evidentné, že medzi Gréckom a Španielskom je podstatný rozdiel.

Po dnešnom stretnutí s predsedom Európskej rady (ER) Hermanom Van Rompuyom to zdôraznil premiér SR Robert Fico (Smer-SD).

Reagoval tak na víkendové rozhodnutie ministrov financií eurozóny, ktorí sa dohodli, že Madrid v dohľadnom čase dostane pomoc do 100 miliárd eur na riešenie problémov bankového sektora. Samotná žiadosť krajiny by mala prísť po tom, ako budú známe pripravované nezávislé audity stavu španielskych bánk.

Tu bude player


"Veríme, že rozhodnutia, ktoré sa prijali a prijmú, stabilizujú bankový sektor v Španielsku. Rovnako všetci veríme, že voľby v Grécku dopadnú tak, že proeurópsky orientované politické sily budú mať schopnosť zostaviť vládu a v spolupráci s EÚ posunúť Grécko ďalej pri riešení problémov tejto krajiny," dodal Fico.

Rompuy v tejto súvislosti zdôraznil, že Európska únia (EÚ) je odhodlaná podniknúť všetky kroky na ochranu stability eurozóny. Zaradil k nim aj víkendové rozhodnutie o pomoci Španielsku. "Urobíme tiež všetko pre to, aby sme udržali Grécko v eurozóne, pokiaľ si bude plniť svoje záväzky," dodal šéf ER.