Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

MATEČNÁ: Tie isté potravinové výrobky majú v SR a v Rakúsku iný obsah

Na archívnej snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR / Dano Veselský

Nadnárodní výrobcovia či značky tak podľa jej slov vytvárajú dve triedy spotrebiteľov. Pri testovaní najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.

Bratislava 14. februára (TASR) - Takmer u polovice testovaných výrobkov laboratórne testy potvrdili, že v Rakúsku sú rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú na Slovensku. Uviedla to dnes na brífingu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná za účasti ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozefa Bíreša.

Nadnárodní výrobcovia či značky tak podľa jej slov vytvárajú dve triedy spotrebiteľov. Pri testovaní najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.

"Výsledky testov potvrdili obavy, ktoré sme už viackrát komunikovali aj na európskej pôde. Až u polovice výrobkov sme našli výrazné rozdiely značne ovplyvňujúce ich kvalitu. To všetko, samozrejme, v neprospech medzinárodných produktov, predávaných na Slovensku," priblížila Matečná. Spotrebiteľ podľa nej neočakáva, že bude mať v tom istom balení produktu viac umelých farbív, sladidiel, viac tzv. éčok, či menší podiel mäsa.

"Vykonali sme nákup identických výrobkov pod rovnakou značkou, ktoré sa predávajú v Rakúsku aj na Slovensku. Spolu sme nakúpili 22 výrobkov," spresnil Bíreš.

Kontrolóri podľa neho zároveň posudzovali aj etikety, a to uvedenie zložiek, výživových ukazovateľov i alergénov. U jednotlivých skupín sa vykonali laboratórne analýzy niektorých kvalitatívnych ukazovateľov. Išlo napríklad o obsah mäsa v mäsových výrobkoch, obsah tuku a bielkovín v mliečnych výrobkoch, obsah kakaovej hmoty v čokoládach, pevný podiel - hmotnosť konkrétneho výrobku z celkovej hmotnosti (napríklad syry v náleve), prítomnosť aditívnych látok - konzervačných, sladidiel a farbív.

Najhoršie podľa Bíreša v teste obstáli nealkoholické nápoje (u produktov nadnárodných značiek pre slovenských zákazníkov bolo viac sladidiel a konzervačných látok), koreniny (u produktov nadnárodných značiek pre slovenských zákazníkov sa zaznamenala vyššia vlhkosť, väčší podiel drviny menší podiel prírodného farbiva), čaje (vrecúška s rovnakou gramážou, nižšou intenzitou vône a chuti), mozzarella (u produktov nadnárodných značiek pre slovenských zákazníkov išlo o nižšiu gramáž pevného podielu) a mäsové výrobky (menší percentuálny podiel mäsa pre zákazníkov na Slovensku).

Matečná zdôraznila, aby si spotrebitelia pozorne čítali etikety kupovaných výrobkov a nepodľahli marketingovým praktikám predajcov. "Všetkým spotrebiteľom odporúčam, aby uprednostňovali slovenské výrobky," podčiarkla. MPRV sa podľa nej bude témou dvojakej kvality potravín naďalej intenzívne zaoberať a výsledky výskumu predloží Európskej komisii.

PKS: Problematiku rozdielnej kvality potravín treba posudzovať individuálne

Problematiku rozdielnej kvality potravín treba posudzovať individuálne, v jednotlivých prípadoch môže byť dôvodom technologické vybavenie výrobcu, spotrebiteľské preferencie alebo vyššia cenová citlivosť slovenského spotrebiteľa. Uviedla to pre TASR riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jarmila Halgašová v reakcii na dnešný brífing Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o dvojakej kvalite potravín.

O dvojitej kvalite potravín na Slovensku a v Rakúsku sa podľa Halgašovej diskutuje už dostatočne dlho. "Aj v tomto porovnaní sa ukázalo, že na trhu sú potraviny, ktorých kvalitatívne parametre sú na Slovensku lepšie, aj potraviny, ktorých kvalitatívne parametre sú horšie ako v zahraničí," upozornila Halgašová. PKS podľa nej zastáva názor, že vzorka 22 druhov potravín (kontrolovaných v teste MPRV, pozn. TASR) nie je dostatočne reprezentatívna.

Spotrebiteľ má podľa riaditeľky PKS vždy možnosť dozvedieť sa z obalu potraviny všetky potrebné informácie na to, aby sa kvalifikovane rozhodol o jej kúpe. Pokiaľ jej obsah nezodpovedá označeniu, je na Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR, aby vyvodila voči výrobcovi patričné sankcie, pretože spotrebiteľ je zavádzaný.

S odchýlkami v zložení existuje podľa Halgašovej aj rad pozitívnych skúseností. "Príkladom môže byť známa tatárska omáčka, ktorej chuťové vlastnosti museli byť oproti zahraničiu zmenené, aby sa stala najpredávanejším produktom vo svojej kategórii na Slovensku," poznamenala.

PKS preto podľa nej zastáva názor, že cesta k zlepšeniu postavenia domácich producentov potravín nevedie cez paušálne znevažovanie potravín predávaných na slovenskom trhu. "V každom prípade je to nakoniec spotrebiteľ, ktorý môže svojou nákupnou voľbou rozhodujúcim spôsobom prispieť k tomu, aby sa v slovenských obchodoch predávali potraviny v čo najvyššej kvalite," dodala Halgašová.


SPPK podporuje aktivity MPRV vedúce k odstráneniu dvojakej kvality potravín v EÚ

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) podporuje aktivity Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR vedúce k odstráneniu rozdielnej kvality potravín, ktoré sa predávajú na jednotnom európskom trhu. Uviedla to hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v reakcii na dnešný brífing MPRV o dvojakej kvalite potravín.


"Je nemysliteľné, aby sa v priestore jednotného európskeho trhu vytvorili dve skupiny zákazníkov – konkrétne slovenských a rakúskych spotrebiteľov, pre ktorých vyrábajú niektoré nadnárodné potravinárske firmy niektoré potraviny síce pod rovnakým názvom a rovnakou značkou, ale v rozdielnej kvalite," zdôraznila hovorkyňa SPPK.

Výsledky prieskumu podľa Holéciovej oficiálnou laboratórnou cestou potvrdili, že na slovenský trh sa dovážajú aj niektoré potraviny druhej, horšej kategórie. "Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora je toho názoru, že takýmto spôsobom dochádza k zavádzaniu slovenského spotrebiteľa," podčiarkla.

Podľa SPPK neobstojí ani argument o rozdielnych regionálnych chutiach, na ktoré sa odvolávajú niektorí nadnárodní potravinoví výrobcovia. "Pýtame sa, prečo by mali práve Slováci preferovať potraviny napríklad s nižším obsahom mäsovej zložky alebo nápoje s pridanými umelými sladidlami namiesto cukru? Cukor je pritom nenahraditeľným zdrojom glukózy, ktorá je zase jediným zdrojom energie pre činnosť ľudského mozgu," doplnila.

SPPK podľa Holéciovej preto znovu apeluje na slovenských spotrebiteľov, aby stále pozorne sledovali zloženie potravín, ktoré nakupujú. "Zárukou kvality a zdravotnej bezpečnosti pritom aj naďalej ostávajú potraviny vyrobené v Slovenskej republike z domácich surovín," dodala hovorkyňa SPPK.

ZOCR: Potraviny s rovnakou značkou, názvom a obalom majú mať rovnakú kvalitu

Výrobky, ktoré sa predávajú pod rovnakou značkou, volajú sa rovnako a majú rovnaký obal, by mali mať rovnakú kvalitu. Uviedla to pre TASR generálna sekretárka Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR Ľubica Schulczová v reakcii na dnešný brífing Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o dvojakej kvalite potravín.

Podľa slov predsedníčky Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Kataríny Fašiangovej obchodné reťazce považujú za zásadné, aby potraviny, ktoré ponúkajú svojim spotrebiteľom, boli bezpečné a správne označené. "To znamená, aby označenie uvedené na obale zodpovedalo zloženiu," povedala Fašiangová.

SAMO podľa nej nevstupuje do obchodných dodávateľsko-odberateľských vzťahov svojich členov, z dôvodu prísneho dodržiavania pravidiel hospodárskej súťaže. "Samozrejme, v tejto téme je aliancia v mene svojich členov pripravená na odbornej báze komunikovať so štátnou správou a združeniami zastupujúcimi výrobcov," dodala predsedníčka SAMO.