Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Nemecku sa v máji zotavili

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní zaznamenali pokles, pričom tržby z predaja potravín, nealkoholických nápojov a tabaku o 2,9 % a z predaja nepotravinových produktov o 2,2 %.

Wiesbaden 1. júla (TASR) - Maloobchodné tržby v Nemecku sa v máji zotavili, k čomu prispelo uvoľnenie predchádzajúcich protipandemických reštrikcií. Zvýšenie tržieb, o ktorom informoval nemecký štatistický úrad Destatis, však bolo slabšie, než očakávali ekonómovia.

Tržby v nemeckom maloobchode vzrástli v máji oproti predchádzajúcemu mesiacu o 4,2 %, zatiaľ čo v apríli zaznamenali pokles o 6,8 %. Napriek tomu výsledky zaostali za očakávaniami, keď ekonómovia počítali s 5-percentným rastom tržieb.

V medziročnom porovnaní zaznamenali maloobchodné tržby v Nemecku pokles o 2,4 %. V apríli vzrástli o 5,1 %. Medziročný vývoj je však výrazne ovplyvnený situáciou v minulom roku, keď na ekonomickú aktivitu vplývala pandémia nového koronavírusu.

Pozitívnym údajom je porovnanie s februárom 2020, čo bol posledný mesiac pred nástupom pandémie. Oproti tomuto mesiacu boli májové maloobchodné tržby v Nemecku vyššie o 3,9 %.

Tržby vzrástli prakticky v každej kategórii. Tržby z predaja potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov sa v máji v porovnaní s aprílom zvýšili o 3,4 % a tržby z predaja nepotravinových výrobkov o 6,7 %. V medziročnom porovnaní zaznamenali pokles, pričom tržby z predaja potravín, nealkoholických nápojov a tabaku o 2,9 % a z predaja nepotravinových produktov o 2,2 %.