Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Japonsku v máji vzrástli

ILustračné foto. Foto: TASR/AP

Májový údaj, ktorý je vyšší, než očakávali ekonómovia, predstavuje najvyššiu nezamestnanosť od decembra minulého roka.

Tokio 29. júna (TASR) - Maloobchodné tržby v Japonsku zaznamenali v máji rast, tretí mesiac po sebe, pričom tempo rastu prekonalo očakávania. Vzrástla však aj nezamestnanosť, pričom aj v tomto ukazovateli výsledky prekonali odhady.

Tržby v maloobchode sa v máji zvýšili medziročne o 8,2 %. Tempo rastu bolo miernejšie než v apríli, v ktorom rast predstavoval 11,9 %, boli však výraznejšie, než očakávali analytici. Tí počítali so spomalením tempa rastu na 7,9 %.

Rástli najmä tržby z predaja motorových vozidiel a palív. V prvom prípade sa zvýšili o 36,4 %, v druhom o 34,4 %. Zvýšili sa aj tržby z predaja odevov a doplnkov (16,7 %) či strojov a zariadení, kde rast dosiahol 12,6 %. Naopak, tržby z predaja potravín a nealkoholických nápojov klesli už šiesty mesiac po sebe.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa maloobchodné tržby v Japonsku znížili v máji o 0,4 %. Tempo poklesu sa tak výrazne spomalilo, keď v apríli pokles dosiahol 4,6 %.

Napriek medziročnému rastu maloobchodných tržieb analytici predpokladajú, že v dôsledku predlžujúcich sa protipandemických opatrení zaznamená japonská ekonomika v 2. kvartáli iba mierny rast.

„Ani májové tempo rastu maloobchodných tržieb, aj keď bolo vyššie, než sa čakalo, nebolo dostatočné na definitívne zlepšenie vyhliadok, čo sa týka podmienok na míňanie spotrebiteľov," uviedol hlavný ekonóm z výskumného inštitútu Norinchukin Takeši Minami.

Očakáva sa, že japonská ekonomika v 2. kvartáli zaznamená rast zhruba o 0,5 %. V porovnaní s 1. kvartálom to však stále bude znamenať zlepšenie, keď v období január až marec klesla o 3,9 %.

Japonsko zároveň zverejnilo údaje o vývoji nezamestnanosti za mesiac máj. Tie ukázali rast nezamestnanosti na 3 % z 2,8-percentnej úrovne v predchádzajúcom mesiaci. Májový údaj, ktorý je vyšší, než očakávali ekonómovia, predstavuje najvyššiu nezamestnanosť od decembra minulého roka.