Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

M. Mikuš: Znalca pri rozlišovaní diamantov prístroj nenahradí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa testov sa ukazuje, že žiaden prístroj, ani ten najdrahší za stovky tisícok dolárov, nedokáže bez účasti odborníka s potrebnými znalosťami, spoľahlivo rozlíšiť diamant prírodný od syntetického.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Nová vlna neistoty zasiahla do obchodu s diamantmi pre fiktívnu spoľahlivosť prístrojov. Podľa aktuálnych testov sa ukazuje, že žiaden prístroj, ani ten najdrahší za stovky tisícok dolárov, nedokáže bez účasti odborníka s potrebnými znalosťami, spoľahlivo rozlíšiť diamant prírodný od syntetického.

"Z 21 najnovšie testovaných druhov prístrojov (k 10. septembru 2019) sa až jedenásť pomýlilo a syntetický diamant označilo za prírodný. Pri niektorých druhoch zariadení, masovo medzi obchodníkmi rozšírených pre ich nižšiu cenu, presiahol podiel nesprávnej klasifikácie dokonca 20 %. To znamená, že z tisícky syntetických diamantov by prístroj mohol označiť za prírodné až vyše 200 kameňov," zdôrazňuje Martin Mikuš zo Slovenského gemologického inštitútu.

Alarmujúce zistenia, ktoré vnášajú do obchodu s diamantmi novú vlnu neistoty, zverejnila výskumná a testovacia platforma DPA Assure, ktorá vznikla v spolupráci organizácie Diamond Producers Association združujúcej významných dodávateľov prírodných diamantov a renomovaných gemologických laboratórií.