Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

BREXIT: Londýn sa pripravuje na exodus talentov, Európa na ich návrat

Londýn Foto: TASR

V centre rozmachu nových miest je sektor podnikateľských služieb.

Londýn 25. marca (TASR) - Keď najväčšia svetová investičná spoločnosť BlackRock oznámila, že tento rok otvára novú centrálu v Budapešti, okamžite ju zaplavili žiadosti o prácu z nezvyčajného miesta - z Londýna.

Uchádzači z Londýna sa podieľajú zhruba jednou tretinou na celkovom počte žiadostí o jedno z približne 500 miest v budapeštianskej pobočke, uviedla Melanie Seymourová, generálna riaditeľka BlackRock v Budapešti. Sú medzi nimi aj občania Maďarska, ktorí pracujú v londýnskej City.

A zatiaľ čo Londýn sa pripravuje na exodus talentov, štáty strednej a východnej Európy sa chystajú na ich návrat. Po rokoch, keď čelili odlevu "mozgov" a odchodu najtalentovanejších absolventov za lepšie platenou prácou na Západ, majú teraz postkomunistické štáty odborníkom čo ponúknuť.

Veľké nadnárodné spoločnosti ako sú Goldman Sachs Group, ktorá už pôsobí v Poľsku, či farmaceutický gigant Pfizer v Českej republike, sa budú podieľať na náraste pracovných miest v oblastiach ako sú finančníctvo, právo, výskum, dizajn a ďalšie v regióne strednej a východnej Európy. Podľa odhadu spoločnosti ABSL (Association of Business Service Leaders) do roku 2025 by sa počet týchto miest v regióne mohol zhruba strojnásobiť na 1 milión pozícií.

Aj Seymourová sa domnieva, že mnohí z odborníkov, ktorí odišli na Západ, v konečnom dôsledku snívajú o návrate domov. Hlavným dôvodom ich odchodu bol totiž nedostatok kvalitných pracovných príležitostí, ktoré by im umožnili rozvíjať schopnosti a budovať kariéru.

V centre rozmachu nových miest je sektor podnikateľských služieb. Globálne firmy sa výrazne podieľajú na "pozdvihnutí" východného krídla Európskej únie. No zatiaľ čo v prvom kole sa sústredili na menej platené pozície napríklad v tzv. call centrách, najnovšie už zamestnávajú aj vysokokvalifikovanú pracovnú silu na pozíciách, ktoré mali donedávna len v sídlach firiem na Západe.

Poľsko v tomto smere vedie. V najväčšej postkomunistickej ekonomike v EÚ už nadnárodné firmy zamestnávajú 212.000 ľudí. ABSL predpovedá, že do roku 2020 stúpne počet ich zamestnancov v Poľsku na 300.000. Vláda vo Varšave chce tento rok prilákať z Británie 30.000 pracovných miest v rámci sťahovania niektorých prevádzok v súvislosti s brexitom.

V oblasti finančných služieb má svoju centrálu v poľskom Krakove banka UBS. Goldman Sachs, ktorá plánuje znížiť počet zamestnancov v Londýne na polovicu, teda na 3000, oznámila, že v priebehu troch rokov rozšíri pobočku vo Varšave a prijme niekoľko sto ľudí. JPMorgan Chase presunie do EÚ 2500 pracovných miest, a tiež uvažuje o Poľsku.

Ani ostatné štáty v regióne nezostávajú bokom. V Brne, druhom najväčšom meste v ČR, má kancelárie americká firma AT&T a v Rumunsku sa usídlila Hewlett Packard Enterprise.

Vďaka tomu aj mzdy v regióne rastú. A hoci vývojári softvéru v Prahe zarobia ročne v priemere 28.500 eur a v Budapešti 33.200 eur, čo je viac ako trojnásobok priemernej mzdy v oboch krajinách, stále sú ich príjmy podstatne nižšie ako v Dubline, kde expert na rovnakej pozícii zarobí ročne 65.000 eur.

Faktom je, že sektor týchto služieb v strednej a východnej Európe sa začal rozrastať nezávisle od brexitu, ale práve ten mu môže dať nový impulz. Zároveň však vyššie mzdy v západnej Európe stále lákajú ľudí z východu, len namiesto do Británie mieria napríklad do Nemecka.