Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Lietadlá v Bratislave a Košiciach budú môcť pristávať pomocou satelitu

Do konca roku 2015 plánuje LPS podľa jeho slov vypracovať takéto letové postupy aj pre letiská v Piešťanoch, Žiline a Poprade.

Bratislava 4. januára (TASR) - Lietadlá na letiskách v Bratislave a v Košiciach budú môcť v tomto roku využívať pri pristávaní bezplatný európsky spresňujúci navigačný systém EGNOS.

"Piloti lietadiel sa tak budú môcť pri konečnom priblížení po prvýkrát spoľahnúť výlučne na údaje z globálnych satelitných systémov spresnených európskym EGNOSom aj na Slovensku," povedal štátny tajomník ministerstva dopravy Andrej Holák.

V súčasnosti v tejto fáze letu využívajú údaje z pozemných rádionavigačných systémov. Po novom budú k dispozícii oba systémy. Ak by jeden vypadol, druhý bude jeho plnohodnotnou náhradou.

Letové postupy pre konečné priblíženie, teda záverečnú fázu letu tesne pred pristátím, s využitím systému EGNOS vypracuje štátny podnik Letové prevádzkové služby SR (LPS). "Postupy presne určia vertikálny zostupový uhol a nadmorskú výšku, v ktorej sa pilot musí rozhodnúť, či bude pristávať," opísal hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Do konca roku 2015 plánuje LPS podľa jeho slov vypracovať takéto letové postupy aj pre letiská v Piešťanoch, Žiline a Poprade. Systém EGNOS dokáže prijímať nielen signál amerického GPS, ale v budúcnosti aj signál vysielaný satelitmi európskeho systému Galileo a ruského systému Glonass.